Vittnena bekräftar att allt gått rätt till

När den första punkten i Saabrättegången avhandlades i veckan stod Mullers skattefria ersättningar i centrum. En punkt försvarssidan dömt ut på förhand eftersom den redan har avhandlats i förvaltningsrätten som gett den grönt ljus. Efter att två nyckelvittnen förhörts meddelade även åklagaren att uppgifterna inte talade till åklagarsidans fördel.

ANNONS
|

När Saabrättegången inleddes i tisdags förra veckan inleddes allt med punkten om Victor Mullers skatteplanering. Den åtalspunkt som handlar om grovt försvårande av skattekontroll. Chefsåklagaren Olof Sahlgren vid ekobrottsmyndigheten menar att Muller borde ha skattat för de närmare sju miljoner han fick i ersättningen under sin tid på Saab. Att allt gått rätt till har redan avhandlats i förvaltningsrätten därför fanns det redan från början en stark kritik från de tre åtalades advokater.

Läs mer: Mullers arvoden het potatis i rätten

– Den har prövats i kammarrätten som har gett min klient rätt. Varken riksgälden eller konkursförvaltarna har sett något konstigt med upplägget, berättade Victor Mullers försvarare, advokat Hans Strandberg.

ANNONS

Läs mer:"Ersättningarna har redan prövats"

Det upplägg Strandberg refererar till är att Victor Muller fått sin ersättning för arbetet på Saab, genom fakturor utställda på företaget LAT. Latin American Tug Holding (LAT) är ett holdingbolag på Nederländska Antillerna. Upplägget i kombination med att han bott i Spanien har lett till att han inte behövt betala skatt i Sverige. Det åklagaren främst vänt sig mot är att pengarna betalats ut direkt till Mullers eller hans hustrus konton, utan att ta omvägen över Atlanten. Han anser också att fakturorna varit bristfälliga.

– Det anmärkningsvärda med faktureringen är att ingen i Saab säger sig ha anlitat eller beställt några tjänster från bolaget LAT. Ändå har 750 000 euro fakturerats av bolaget, hävdar åklagare Olof Sahlgren.

Läs mer:Mullers arvoden het potatis i rätten​

I samma veva passade också åklagaren på att i raljanta ordalag beskriva LAT som ett brevlådeföretag som enbart ägde en båt.

Det är när det kommer till faktureringen som de två andra åtalade kommer in, nämligen Saabs förre vd Jan Åke Jonsson och förra chefsjuristen Kristina Geers. Åklagaren menar att ingen på Saab godkänt upplägget. Jonsson å sin sida menar att det till en början fanns ett muntligt avtal, samt att han kontaktat ekonomiavdelningen. Geers menar också att hon varnat Muller för Skatteverket och sedan gjort upp ett skriftligt avtal. Att punkten överhuvudtaget togs upp fick också kritik av Kristina Geers försvarare, Per E Samuelsson.

ANNONS

Läs mer:Jonssons och Geers tur att förhöras​

– Åklagaren har ingenting på fötterna. Han hade faktiskt kunnat lägga ner det här åtalet, vi är så långt ifrån ett brott. Jag har jobbat i det här yrket i mer än 40 år. I normala fall har man ett brott. Någon har tagit en miljon kronor och sprungit iväg med. Här är vi ingenting, berättade han märkbart irriterad.

Förutom de åtalades berättelser kunde även två nyckelvittnen, Saabs tidigare finanschef och en medarbetare på ekonomikontoret bekräfta att allt gått rätt till. Efter vittnesförhöret kunde även åklagaren erkänna att hans möjlighet att vinna punkten hade försvårats.

– Alla uppgifter som har framkommit talar inte till åklagarsidans fördel kan jag säga. Det rör sig bland annat om det vittnena berättade, berättade chefsåklagare Olof Sahlgren

Läs mer:Åklagaren: "Talar inte till åklagarsidans fördel"

Ytterligare vittnesförhör under veckan har också talat till de åtalades fördel.

ANNONS