I Nicklas Johanssons lägenhet på bottenvåningen är hela bottenplattan angripen av mögel.
I Nicklas Johanssons lägenhet på bottenvåningen är hela bottenplattan angripen av mögel.

Blev sjuk av möglet – stämmer föreningen

Mögelskadorna i lägenheten har gjort honom sjuk. Samtidigt har han hamnat i en bitter strid med bostadsrättsföreningen. Nu stämmer Nicklas Johansson bostadsrättsföreningen Myggan 1. Därmed pågår tre parallella rättstvister mellan föreningen och en av dess medlemmar.

ANNONS
|

Nicklas Johanssons kamp mot möglet och bostadsrättsföreningen på Sylte har pågått under lång tid. Redan 2010 konstaterades mögelskador i ytterväggen. Innerväggen åtgärdades, men någon fuktutredning gjordes inte. Det gjordes inte heller två år senare när köksgolvet blev bubbligt och fick bytas ut.

Under tiden blev hans hälsoproblem allt värre med stora andningssvårigheter.

Till slut kopplades miljöförvaltningen in. Då gjordes en utredning som visade på mycket höga fuktvärden och en kraftig mikrobiell påväxt i vägg och golvkonstruktion.

Lägenheten måste saneras och Nicklas kan omöjligt bo där under tiden. Miljöförvaltningen har förelagt bostadsrättsföreningen att ordna ersättningslägenhet. Men bostadsrättsföreningen har överklagat föreläggandet till länsstyrelsen.

ANNONS

Istället begärde bostadsrättsföreningen handräckning av kronofogden för att avhysa Nicklas från lägenheten. Kronofogdemyndigheten beslutade dock att det inte finns skäl till avhysning. Det beslutet har bostadsrättsföreningen överklagat till tingsrätten i Göteborg.

Nu har en stämningsansökan från Nicklas inkommit till tingsrätten i Vänersborg. Där yrkas att bostadsrättsföreningen löser in lägenheten och ersätter Nicklas med 78 000 kronor. Vidare krävs nedsättning av årsavgiften från 2010 med sammanlagt 88 900 kronor samt ett skadestånd för personskada på 80 000 kronor.

Nicklas Johansson kräver alltså bostadsrättsföreningen på sammanlagt 246 900 kronor.

Enligt stämningsansökan har bostadsrättsföreningen misskött både fastigheten och marken utanför. Som exempel nämns att omdränering aldrig skett trots att byggnaden stått där sedan 1971. Vid miljöförvaltningens kontroller har föreningen inte kunnat visa upp någon föreskriven underhållsplan.

Nicklas Johanssons ombud, advokat Karl Sjölander, menar att mögelproblem i en lägenhet egentligen inte ska behöva gå ända till tingsrätten.

– Bristerna borde ha varit åtgärdade för länge sedan och Nicklas skäligen kompenserad. Istället har Myggan 1 dragit in Nicklas i inte mindre än tre rättsprocesser.

Någon förlikning med föreningen har inte varit möjlig.

– Nicklas har sökt en frivillig uppgörelse med Myggan 1 men de presenterade, i vårt tycke, ett skambud. Han vill egentligen inte driva en rättslig process, han vill bara ha ett boende utan hälso- risker och få kompensation, säger Karl Sjölander som är starkt kritisk till styrelsens hantering av ärendet.

ANNONS

Niklas Johansson hoppas att få lägenheten inlöst för att därmed kunna skaffa en annan bostad.

– Bo kvar kan jag inte göra, eftersom det måste vara svårt att sanera till hundra procent efter en sådan långvarig skada. Jag är så nedsatt att jag inte kommer att klara det.

Han konstaterar att han kommer att få dras med livslånga allergier efter att ha varit utsatt för mögelsporer under lång tid. Striden med bostadsrättsföreningen har också tagit på krafterna.

– Det ska bli skönt att kunna gå vidare, men än känns vägen dit väldigt lång.

Fotnot: TTELA har försökt nå representanter från bostadsrättsföreningen Myggan 1 utan resultat.

ANNONS