"Både fel och rätt att straffa elever med betyg"

Är det rätt av Ytterbyskolan i Kungälv att inte ge godkänt betyg i samhälls-kunskap för elever som utsätter skolkamrater för rasistiska kränkningar? - Svår fråga. På ett sätt är det fel, samtidigt som jag förstår att skolan vill markera, säger S Anders Larsson (s), skolpolitiker i Vänersborg.

ANNONS
|

Ytterbyskolan har under flera år haft problem med elever som uttrycker nazistiska och rasistiska åsikter. Nu har skolan bestämt att elever som skriker "sieg heil" eller kallar andra elever för exempelvis "blattehora" och "påskkäring" inte ska få godkänt betyg i samhällskunskap.

I betygskriterierna för det ämnet sägs bland annat att eleverna ska kunna använda ett demokratiskt arbetssätt. Det kan inte ett 10-tal av de 670 eleverna, menar skolan.

Om dessa elever fortsätter med sina kränkningar kommer de att få underkänt betyg i samhällskunskap.

Beslutet stöttas av lokala företrädare för alla riksdagspartierna.

Skolverket ska nu granska om skolan och kommunen bryter mot grundskoleförordningen.

ANNONS

Skolan och kommunpolitikerna i Kungälv hävdar att det inte handlar om att ta bort betyg på grund av åsikter - vilket vore ett brott - utan på grund av beteendet.

Det där är en tolkningsfråga som Skolverket får titta på, menar S Anders Larsson (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Vänersborg. Själv kan han inte svara ett klart ja eller nej på frågan om det är rätt att använda betygen för att komma tillrätta med kränkande beteenden i skolorna.

- På ett sätt är det naturligtvis fel att elever som är duktiga i samhällskunskap ska få underkänt på grund av åsikter som vi andra inte gillar.

Samtidigt har han förståelse för Ytterbyskolans beslut.

- När sådana här situationer uppstår står man tämligen handfallen. Då tar man till sådana här markeringar.

Någon patentlösning har S Anders Larsson inte, utöver ett tålmodigt vardagsarbete kring värderingar.

- Kanske kan man stänga av elever som kränker andra. Eller ge dem intensivundervisning i de här frågorna.

Klart är att kommunerna måste se över hur man hanterar kränkningar ute på skolorna. Nyligen antog riksdagen en ny lag som förbjuder diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning och funktionshinder i förskolan, skolan och vuxenutbildningen.

ANNONS

ANNONS