Cannabis i kommunhusets rabatt

Ett tiotal hampaplantor tittar upp ur rabatten bakom Trollhättans kommunhus. - Det här känns väldigt suspekt - det är inga sommarblommor i alla fall, säger Sandra Eliasson, landskapsingenjör på Trollhättans stad.

ANNONS
|
Vid TTELA:s första telefonsamtal är Erik Johnsson, driftingenjör på gatu- och parkkontoret i Trollhättans stad, tveksam till uppgiften att det växer hampa vid kommunhuset. Hampa är det svenska namnet på växten cannabis sativa, som används för framställning av hasch och marijuana. Men även mer oskyldiga produkter, som rep och textilier.
- Det var en intressant iakttagelse. Det betvivlar jag, men vi får gå och kika.
En stundoch en tittsenare är han och kollegan Sandra Eliasson övertygade. Ett tiotal plantor växer jämnt utspridda i rabatten, som ser ut att nyligen ha vattnats.Erik Johnsson och Sandra Eliassonharingen aning om hur plantorna hamnat där.
- Vi får fråga fastighetsskötarna. De ska ju tas bortoch vi får se till att de förstörs på rätt sätt. Kanske elda upp dem... Alltså jag menar inte så!, tillägger Erik Johnsson snabbt.
Sandra Eliasson föreslår att hampafrö, som är en vanlig sorts fågelfrö, kan ha hamnat i rabatten som ligger under marknivå vid vinterns snöskottning.
- Det är i så fall något vi får titta på tills nästa vinter, säger hon.
En annan möjlig förklaring är att någon planterat dem där på vinst och förlust, i förhoppning om attostört kunna skörda narkotika. Enligt Mari Källersjö, prefekt på Göteborgs Botaniska trädgård, är dock den förstnämnda förklaringen troligare.
- Min gissning är att det beror på fågelmatning, säger hon.
Det innebär i så fall att dessa hampaplantor troligen är värdelösa som berusningsmedel - de sorter som används för att framställa narkotika har nämligen en helt annorlunda kemisk sammansättning än de som används till industrihampa och fågelfrö. Dock krävs tillstånd från Jordbruksverket för all odling av industrihampa.
- Det ser ju inte bra ut om kommunen har hampa i sina rabatter - men jag tror inte det finns någon risk att någon kan bli hög av att röka den, säger Mari Källersjö.
Några timmar efter TTELA:s samtal meddelade Erik Johnsson att kommunen tagit bort plantorna. Hur de hamnat där är ännu oklart.
ANNONS