Magnus "Ölme" Eriksson är spänd inför onsdagens event.
Magnus "Ölme" Eriksson är spänd inför onsdagens event.

Klassjoggen – möte över klassgränserna

På onsdag springer Trollhättans alla grundskolebarn in hösten i Klassjoggen. Ett positivt möte över skolgränserna, enligt arrangör Magnus "Ölme" Eriksson.

ANNONS
|

För fjärde året i rad springer stadens ungdomar genom Trollhättan i årets upplaga av Klassjoggen. På Drottningtorget samlas 4000 ungdomar i årskurserna fyra till nio, och förskolebarnen upp till tredje klass springer på sina skolor. Barnen måste inte springa, att promenera runt går bra det också.

– Bara man rör sig. Det är en glädje i att röra sig, säger Magnus "Ölme" Eriksson.

Och det är det som är hans mål med ungdomarna. Han tycker att de rör för lite på sig, och vill få dem att bli mer aktiva. Han menar att det kanske kan vara lite provocerande för vissa barn att de måste röra på sig.

ANNONS

– Men när ska man annars knuffa ut dem ur boet? Jag tror att de behöver en knuff. Om det är någon gång de ska våga prova sina vingar så är det på Klassjoggen. De måste hitta till lusten, förklarar Magnus Eriksson.

Barnen ska springa en sträcka på 2,4 kilometer, med start på Drottningtorget, för att springa vidare ut på Spikön, och springer till slut i mål på Drottningtorget igen. Det första startskottet går klockan 13 för stadens fjärdeklassare, sedan rullar schemat på under dagen med resterande årskurser.

– Det ska bli jätteroligt. Jag hoppas att många kommer och ser folkfesten och att barnen tar chansen att röra på sig.

Han tycker att Klassjoggen är ett bra tillfälle för barnen att träffas över skolgränserna.

– Det blir ett möte där de lär känna varandra. Ofta har barnen fördomar om de andra skolungdomarna, men det brukar släppa när de väl träffas.

Han säger att det finns de barn som aldrig har varit i centrala Trollhättan tidigare, och att mötet med andra skolor är väldigt viktigt.

LÄS OCKSÅ: Klassjoggen fyllde Trollhättans gator

Klassjoggen är en del av Alliansloppsveckan, och med evenemanget vill Magnus Eriksson skapa opinion. Han menar att träning är en del av basen för välmående. Ett led i satsningen på ungdomars välmående blir även en arrangerad föreläsning av Aron Andersson på Högskolan Väst på fredag.

ANNONS

Men Klassjoggen går inte bara ut på att jogga några kilometer. På Drottningtorget blir det även musik och underhållning.

– Det är jättehäftigt att se barnens glädje. De räcker att sätta på lite musik så är fjärdeklassarna igång.

ANNONS