Johan Fågelström.
Johan Fågelström.

Miljonstöd till Trollhättefilmare

Filmproducenterna Johan Fågelström och John Tornblad, som driver det Trollhättebaserade filmbolaget Affekt Film AB, får 5 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för ett filmprojekt i Skaraborg.

ANNONS
|

Med hjälp av stödpengarna ska de producera 15 historiska kortfilmer – i samarbete med alla 15 olika kommuner i Skaraborg. Varje kommun har fem minuter på sig att lyfta fram en lokal historia. Det drivs som ett talangutvecklingsprojekt – och heter "Skaraborgshistorier" – där tanken är att ungdomar ska producera filmerna. Projektet ska engagera filmkreatörer, som har en del erfarenhet av filmproduktion, att utvecklas vidare.

– Det känns fantastiskt roligt! Med de pengarna kan vi göra något väldigt bra. Vi fick höra att vi får stödet eftersom projektet är unikt. Vi tycker det är kul att jobba med ungdomar. De är lite hungrigare och har glöden och viljan att utvecklas, säger Johan Fågelström.

ANNONS

Han förklarar att allmänheten uppmanas att komma med förslag till vad filmerna ska handla om, och det kan vara vad som helst. Johan Fågelström säger att de kommer att spegla Skaraborg i ett brett spann. Han förklarar också att de tycker om att beröra med hjälp av det förflutna, och gör det bäst i historiska berättelser.

– Det kan vara filmer som utspelar sig på 1980-talet, men det kan också vara 1200-tal. Det kommer att bli väldigt olika historier, berättar han.

Slutprodukten kommer att visas som en längre film – med alla filmer från alla kommuner – förhoppningsvis på olika orter runt om i landet.

ANNONS