Försökte hugga ihjäl ex-frun – döms

En man i 45-årsåldern dömdes i dag till tio års fängelse och utvisning efter att ha försökt mörda en kvinna på midsommarafton.

ANNONS
|

Kvinnan och den dömde mannen har tidigare varit gifta med varandra men var separerade och levde inte tillsammans vid händelsen. De har båda bott på asylboendet på Restad gård, men på olika adresser. På midsommarafton hade de stämt möte med varandra på eftermiddagen. Men vid lunchtid samma dag larmades polisen till boendet. Mannen hade attackerat kvinnan och knivhuggit henne i ryggen och i höften. Senor, nerver och pulsådror skadades och hon hade skador på händerna efter att ha försökt värja sig. Ett antal personer försökte gå emellan och mannen döms också för grovt olaga hot efter att ha riktat knivhugg mot en av männen och hotat "att slakta" honom. Åklagaren ansåg att den dömde mannen visat särskild råhet och hänsynslöshet eftersom mannen som attackerades hade benprotes. Mannen har förnekat knivhuggen. Han erkände att han slagit och sparkat kvinnan men hävdade att han handlat i nödvärn. Tingsrätten anser däremot att den förklaringen är helt obefogad. Bland bevismaterialet fanns nämligen en filmsekvens som visar hur den dömde mannen ursinnigt hugger, sparkar och slår mot kvinnan, medan andra försökt ingripa. Mannen hävdade också att han inte hade någon kniv men i närheten av brottsplatsen hittades ett avbrutet knivblad med blod på, ett knivskaft och en slida som såg ut att höra ihop. Någon närmare undersökning av kniven gjordes inte under polisutredningen, vilket tingsrätten finner ”anmärkningsvärt”. Det påverkade dock inte bedömningen.

ANNONS

Rätten anser att mannen haft avsikt att döda kvinnan och att brottet karaktäriseras av ett uttalat förakt som förhöjer straffvärdet. Mannen döms till tio års fängelse och utvisning. – Jag är nöjd över utfallet. Han har dömts i enighet med det han varit åtalad för och de påföljder jag yrkade på, säger kammaråklagare Anette Fogelberg. Domen kan överklagas fram till 7 september.

ANNONS