"Han dödshotade mig"

Torsdag i förra veckan började som en helt vanlig dag för busschauffören Marko. Men klockan 07.30 förändras allt och han blir attackerad av en man med träpåk.

ANNONS
|

Marko har jobbat i en och en halv timme då han som vanligt stannar vid busshållplatsen på Torpa i Vänersborg för att släppa av och på folk som ska till skola och jobb. En man stiger på och visar ett kort för betalmaskinen.

Läs också: Man attackerade buss med träpåk

– Men vi har haft lite problem med maskinerna så den fungerar inte. Jag ber mannen komma tillbaka fram för att försöka igen, säger Marko.

Han började skrika och slå i kortmaskinen med händerna.

Vid det här laget har mannen hunnit längre bak i bussen och när han blir tillsagd blir reaktionen en annan än den som Marko väntat sig.

ANNONS

– Han började skrika och slå i kortmaskinen med händerna. På något sätt tar han sig sedan ut ur bussen och hämtar en träpåk någonstans ifrån. Den är säkert en meter lång, säger Marko.

Vad som sedan händer är att mannen börjar slå på bussens främre dörrar med påken och efter tredje slaget krossas glaset. På grund av allt glassplitter går dörrarna inte att stänga.

– Jag kan inte köra därifrån eftersom dörrarna måste vara stängda under färd, säger Marko som i stället tar upp telefonen och ringer 112.

– Jag märker att han blir mer och mer upprörd när jag pratar med polisen. Samtidigt säger de att jag inte får lägga på. Efter några minuter kommer fler bussar som han också attackerar.

Marko berättar att det på samtliga bussar är installerat en larmknapp men att han helt glömde bort den. Efter cirka en halvtimme anländer polisen som kan gripa mannen.

Efter händelsen har Marko haft svårt att sova och berättar att han inte mått så bra. Men han är tacksam och glad över stödet han fått från allmänheten, kollegor och arbetsplatsen.

– De har varit fenomenala. Jag har fått blommor, de ringer och har hälsat på mig. Jag är väldigt tacksam.

ANNONS

I måndags satte han sig bakom ratten igen, det var det rådet han fick av psykologen på företagshälsovården.

– Det kändes okej. Jag ville inte köra samma linje som under torsdagen och jag tycker att jag ser den här killen överallt. Människor som liknar honom. Det sista han sa till mig var att han skulle döda mig.

Under sina elva år som busschaufför har Marko aldrig varit med om något liknande.

– Då har jag ändå kört nätter och kvällar, mött fulla människor. Men jag har aldrig haft några problem med dem, de har bara varit glada.

Marko heter egentligen något annat.

Detta har hänt:

Torsdag 6 april klockan 07.30 går en man till attack mot linjebuss 62 vid Torpa centrum i Vänersborg.

Gärningsmannen som är i 40-årsåldern är känd av polisen sedan tidigare och grips på platsen.

Mannen anhölls senare på torsdagen och häktades i fredags på sannolika skäl misstänkt för våld mot tjänsteman och skadegörelse.

ANNONS