Moa, 15: "Vi kunde ha dött"

Ryttarna i Brätte Haga stall får dagligen stå ut med busar i trafiken som skrämmer hästarna. 15-åriga Moa Ernelind rider själv i stallet och tappade kontrollen över sin häst som blev så rädd att den stegrade och hoppade ut mitt i körbanan. – Jag var jätterädd, säger hon.

ANNONS
|

Moa Ernelind har ridit i tio år och är mycket van vid hästar. För några veckor sedan var hon ute och red med sin kompis i närheten av Brätte Haga stall, och precis när de skulle korsa vägen så möttes de av tre mopedister. Moa Ernelind säger att mopedisterna stannade framför dem och började gasa och tuta. Enligt henne märkte killarna att hästarna blev rädda och att de tyckte att det var roligt, så de gasade och tutade lite mer. Helt plötsligt blir hennes häst så skrämd att den stegrar och hoppar rakt ut i körbanan.

– Jag var jätterädd. Vi hade kunnat dö om det hade kommit en bil eller lastbil, säger hon.

ANNONS

Moa Ernelind lyckades till slut bemästra hästen och fick över honom till cykelbanan igen. Båda klarade sig utan skador, men nu är deras hästar livrädda för mopeder.

När en häst väl är skrämd är det svårt att tygla den. Om en blir rädd blir andra hästar i närheten också uppskrämda. De reagerar ofta blixtsnabbt genom att fly när de blir skräckslagna. Moa Ernelinds mamma Cecilia Wiström kommer ihåg hur hemskt det var.

– Det ska mycket till för att skrämma en häst så att den ställer sig på bakbenen. Tänk om en bil hade kommit? Det hade kunnat sluta i katastrof, säger hon.

Hon har polisanmält händelsen.

I området finns fem stall där mellan 100-120 hästar lever, förutom de som kommer vid träningar och tävlingar. Cecilia Wiström rider också i Brätte Haga stall och säger att hon är trött på andra trafikanter. Enligt henne kör de alldeles för snabbt, för nära eller väsnas intill hästarna. Hon säger att det inte bara gäller bilar och mopeder – cyklister, joggare och rullskidåkare är också störmoment.

Hon berättar att när de ser en trafikant närma sig brukar de korta tyglarna lite och försöka att inte spänna sig. Om de märker att trafikanten kör för fort brukar de gestikulera med armen för att få dem att sakta ner.

ANNONS

– Om vi märker att de kör för fort ropar vi alltid "sakta ner!", men de lyssnar inte. Vi gör ju det för deras, ryttarens och för hästens skull, säger hon.

Sofia Lanhage rider också i Brätte Haga stall, och hon har ridit i området i över 30 år.

– Det har varit alltid varit farligt att rida här, säger hon.

Hon menar att alla ryttare har ett ansvar att ha koll på sin häst.

– Men trafikanterna måste förstå hur man ska bete sig omkring en häst. Om de upptäcker en älg så bromsar de, men inte om de ser en häst. Folk förstår inte att det är samma fara. Det kan hända en olycka, och då har du en 600 kilo tung häst i rutan, säger hon och fortsätter:

– Vi vill inte rida med hästarna i trafiken, vi försöker undvika det. Men ibland måste vi ju.

Hon tror också att medtrafikanterna kan ha andra tankar.

– Många tänker nog att "om de nu ger sig ut i trafiken får de skylla sig själva". Men det handlar sunt förnuft. Folk måste bara få upp ögonen för hur man möter hästar i trafiken, säger hon.

FAKTA: Att tänka på i trafiken

Polisryttaren Pia Goksöyr tipsar om vad man ska tänka på som trafikant i närheten av hästar.

Sänk farten och visa hänsyn – precis som att man ska sakta ner när man kör nära en barnvagn

Kör inte för nära

Tänk på att det är ett stort djur som rör sig i trafiken. Alla hästar är rädda för olika saker

De ser bara åt sidorna, så tänk på att inte komma för nära bakifrån

Tuta inte!

ANNONS