Räkningen pågår för fullt i Vänersborg.
Räkningen pågår för fullt i Vänersborg. Bild: Stefan Bennhage

Sverigedemokraterna framåt i Vänersborg

När rösterna i valet till Vänersborgs kommunfullmäktige räknats är Sverigedemokraterna de stora vinnarna. Partiet som tappar mest är Miljöpartiet.

ANNONS
|

Socialdemokraterna kommer fortsatt vara största partiet i Vänersborgs kommunfullmäktige. När alla röster räknats får de 28 procent, ett tapp med två procent.

Sverigedemokraterna får 17,4 procent av rösterna, en ökning med 7,2.

- Jag sa tidigare att vi ville upp i 15 procent så nu börjar jag bli nöjd. Vi har gått framåt tre mandat och det är jag nöjd med, säger Ola Wesley (SD).

Varför tror du att ni går framåt?

- Vi har gjort en bra valrörelse och kom igång redan i juni. Och så tror jag vi har en Restad gård-effekt, vi har Sveriges största asylboende, säger Ola Wesley.

ANNONS

Tittar på resultaten så här långt är det ganska små förändringar i Vänersborg.

- Ja, det är det. Resultaten är ungefär väntade. Jag gissade att Miljöpartiet skulle gå bakåt och det gjorde de, säger Ola Wesley.

Miljöpartiet har nått 3,8 procent, ett tapp på 3 så här långt.

- Man är lite trött efter allt valarbete. Och så känner man att det inte har gått så bra, säger Marika Isetorp (MP).

Just nu har ni tappat hälften av era fyra mandat. Vad säger du om det?

- Oj, oj, oj. Vi har ju sett på opinionsundersökningarna att vi har sjunkit riks, så vi var beredda på att vi skulle sjunka. Men vi hade hoppats på tre, helst fyra, mandat. Det här är inte alls roligt när man vill vara med och påverka.

I övrigt ser det ut att bli små förändringar.

Moderaterna ligger på 18,5 procent, en minskning med en halv procent. Gunnar Lidell (M) är någorlunda nöjd med resultatet.

- Då ser det ut som om vi ska tacka våra väljare och våra valarbetare som har gjort ett fantastiskt jobb. Nöjd kan man väl aldrig vara men det är ett okej valresultat med tanke på resultatet i riksdagsvalet. Vi brukar släpa efter.

ANNONS

Några självklara slutsatser om hur Vänersborgs ska styras kan Gunnar Lidell inte dra utifrån nuvarande resultat.

- Inget parti har eget mandat, säger han.

Moderaterna ska nu hålla möten inom partiet för att tala om hur man ska gå vidare.

Centern ökar något medan Vänsterpartiet går ner något. Kristdemokraterna ökar medan Liberalerna ser ut att tappa något. Medborgarpartiet verkar hittills ligga kvar i stort sett oförändrat.

LÄS MER:Så går valet i Vänersborg

ANNONS