Venezuelas högsta åklagare Luisa Ortega Díaz – nu sparkad – och hennes medarbetare hindras från att gå in på sitt kontor i Caracas.
Venezuelas högsta åklagare Luisa Ortega Díaz – nu sparkad – och hennes medarbetare hindras från att gå in på sitt kontor i Caracas.

Åklagare i Venezuela sparkas och kan åtalas

Venezuelas stridbara högsta åklagare Luisa Ortega Díaz får sparken och delges misstanke om brott. Samtidigt ökar den internationella pressen på Venezuela när landet tvingas ut ur den sydamerikanska handelsunionen Mercosur.

ANNONS
|

Den omstridda författningsförsamlingen – som ska kunna skriva om grundlagen efter regeringens önskemål – meddelade på lördagen att den kommer att vara verksam i upp till två år.

Församlingen inledde sitt arbete med att enhälligt rösta för att sparka landets högsta åklagare Luisa Ortega Díaz. Hon ersätts av regeringsanhängaren Tarek Saab.

Luisa Ortega Díaz delges också misstanke om brott av landets högsta domstol, enligt Reuters. Domstolen har sedan tidigare övervägt om hon ska ställas inför rätta för att ha misskött sitt yrke, anklagelser som hon kallat en politisk häxjakt.

Tidigare under lördagen hade säkerhetsstyrkor intagit positioner runt kansliet där Ortega har sitt kontor.

ANNONS

"Fara för livet"

Ortega hade redan stängts av från sitt jobb av den regeringsvänliga domstolen.

- Jag kommer inte att erkänna något beslut från de illegitima domarna, sade hon i förra veckan.

Hon har innan dess fått sina tillgångar frysta och belagts med reseförbud.

Människorättsorganisationen IACHR har tidigare gått ut med en offentlig uppmaning till Venezuela om att skydda Luisa Ortega Díaz, eftersom det finns en fara för hennes "liv och säkerhet", skriver nyhetsbyrån AFP.

Utredning om valfusk

Ortega har försökt hindra fredagens installation av den nya författningsförsamlingen. Hon har även startat en utredning om valfusk kring valet till församlingen.

På lördagen träffas författningsförsamlingen för andra dagen. Delcy Rodríguez, församlingens ordförande, sade på fredagen att åtgärder kommer att vidtas mot regeringsmotståndare.

- Tro inte att vi kommer att vänta veckor, månader och år. I morgon kommer vi att börja agera.

Nyhetsbyrån AP skriver att utöver att avsätta Luisa Ortega Díaz kan ett av församlingens första uppdrag bli att upplösa parlamentet där oppositionen är i majoritet.

ANNONS

Kickas ur Mercosur

Den sydamerikanska handelsunionen Mercosur beslutade på lördagen att utesluta Venezuela på obestämd tid.

Landet stängdes av redan i december 2016 för att inte ha uppfyllt sina åtaganden. Skillnaden nu är att landet inte kommer att få tillbaka sitt medlemskap förrän "demokratin är återställd", enligt Mercosur. Utrikesministrarna från Argentina, Paraguay, Uruguay och Brasilien – de fyra övriga länderna i Mercosur – uppmanade också president Nicolás Maduro att släppa alla politiska fångar och att upplösa författningsförsamlingen.

Över 120 personer har dödats i sammandrabbningar på gatorna i det ekonomiskt sargade Venezuela de senaste månaderna.

TT
Bakgrund: Krisen i Venezuela

Våldsvågen med upplopp och kraftiga protester de senaste månaderna har såväl ekonomisk som politisk bakgrund. Oppositionen pekar ut regimens politik som orsak till den djupa ekonomiska krisen, medan regeringen skyller på det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

President Nicolás Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.

Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker runda genom ett slags ny konstituerande församling – ett superorgan med 545 ledamöter med befogenhet att skriva om grundlagen.

ANNONS