Dödade reportrar hedras på pressfrihetens dag

ANNONS
|

Den svåra situationen för medier i Afghanistan uppmärksammas under torsdagen, som är pressfrihetens dag, sedan tio journalister dödades i attacker i landet tidigare i veckan.

- Afghanistans journalister är bland de modigaste i världen, säger Omar Waraich, talesperson för Amnesty Internationals Asienavdelning.

Nio journalister från AFP, Tolo News, 1TV, Radio Free Europe och Mashal TV dödades i självmordsdådet i Kabul i måndags, och ytterligare en reporter från BBC i en riktad attack i provinsen Khost.

ANNONS

Bara timmar efter explosionen i Kabul samlades flera afghanska redaktörer och mediechefer vid platsen för dådet för att manifestera att det inte kommer att låta sig tystas.

- Pressfrihetens dag påminner mig och mina kollegor om vikten av journalistik, att rapportera för en levande demokrati och tjäna folket med information det behöver och vill ha, säger Parwis Kawa, chefredaktör vid tidningen Hasht-e-Subh.

Organisationen Reportrar utan gränser rangordnade under förra året Afghanistan som det tredje farligaste landet i världen för journalister.

TT-AFP
ANNONS