EU öppnar för Albanien och Makedonien

Storbritannien förhandlar om utträde ur EU. Då vill EU-kommissionen förhandla om inträde i stället – med Albanien och Makedonien.

ANNONS
|

Tydligt nöjd konstaterar EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en presskonferens i Strasbourg att EU-kommissionen nu vill inleda medlemskapsförhandlingar med Albanien och Makedonien.

- Våra partner i regionen har levererat väldigt viktiga reformer överlag och har moderniserat sina ekonomier. Under de senaste tre åren har vi sett resultat som tydligt verkade omöjliga att nå när vi inledde vår mandatperiod, säger Mogherini.

Tar lång tid

Albanien och Makedonien har länge varit ute efter EU-medlemskap, men har hittills inte ansetts redo för att ens få börja förhandla. För Makedonien blockeras frågan sedan många år tillbaka av missnöje i Grekland med landets namn.

ANNONS

Om övriga EU-länder ger tummen upp för en förhandlingsstart återstår dock fortfarande många och långa år av förhandlingar innan ett EU-inträde kan bli aktuellt.

Exempelvis beräknas Montenegro och Serbien, som inledde sina medlemskapsförhandlingar 2012 respektive 2014, inte vara redo för EU-medlemskap förrän tidigast år 2025.

Fred och säkerhet?

Mogherini är ändå övertygad om nyttan av att länderna på västra Balkan framöver införlivas i EU-samarbetet.

- EU:s utvidgningspolitik är en investering – i fred, säkerhet, välstånd och stabilitet i Europa. Den är i vårt eget intresse. Västra Balkan är Europa och kommer att vara en del av EU:s framtid, säger Mogherini i Strasbourg.

"EU behövs på Balkan för att inte lämna fältet fritt för andra stormakter som gör anspråk på regionen. I och med utvidgning vinner unionen ökad säkerhet och utveckling, möjlighet till en utvidgad marknad med välutbildad befolkning samt säkrar en hållbar fred i regionen", skriver i sin tur den svenske EU-parlamentsledamoten Jasenko Selimovic (L) i ett uttalande.

Strasbourg, TT:s korrespondent

Fakta: Länderna i EU:s väntrum

EU har utvidgats sju gånger sedan de sex ursprungsmedlemmarna 1951 skrev under om att skapa den så kallade "kol- och stålunionen". Senast utökades unionen den 1 juli 2013 då Kroatien blev medlem nummer 28.

För närvarande står sex länder på olika plats i kön till EU:

Därutöver har även Kosovo accepteras som "potentiellt kandidatland" – även om självständigheten ännu inte erkänts av samtliga EU-länder.

ANNONS