Många fast i brandinferno i London

Flera människor har dött i den jättebrand som fortfarande rasar i ett 24-våningshus i North Kensington i nordvästra London. Närmare 80 människor har förts till sjukhus. På torsdagen hade 17 döda hittats bland brandresterna, men flera blev fast i den övertända byggnaden och därför väntas dödssiffran stiga ytterligare.

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

Branden rasar i ett 24-våningar högt lägenhetskomplex i North Kensington i nordvästra London. Området, som oftast kallas Ladbroke Grove, ligger direkt norr om turistmagneten Notting Hill.

– Minst 17 människor har dött i storbranden i London, sa polisen vid en presskonferens vid lunchtid på torsdagen.

Man räknar emellertid fortfarande med att dödstalet stiger.

Texten fortsätter under kartan

Stadens räddningschef Dany Cottonuppger att brandorsaken ännu inte är känd.Branden tros ha spridit sig från den andra våningen till den översta.

Ett stort antal personer ska ha räddats från flera olika våningar tidigt under branden och räddningspersonalen arbetar sig nu uppåt genom det brinnande huset. Hittills har man nått våning 21, uppger Cotton enligt Reuters.

ANNONS

Ropade på hjälp

Flera vittnesuppgifter till olika brittiska medier gör gällande att människor stått i fönstren till sina lägenheter och ropat på hjälp.

Ögonvittnet Hadil Alamily säger tillThe Guardianatt hon sett en man blinka med en ficklampa och ropa, men att ingen kunde hjälpa honom.

– Han kastade en madrass ut genom fönstret. Han brann och hoppade, säger hon.

Byggnaden kan kollapsa

Enligt brittiska public service-kanalen BBC fruktar man att byggnaden ska kollapsa, men i nuläget gör räddningstjänsten bedömningen att den är tillräckligt stabil för dem att jobba i.

Fler än 200 personer bor i huset, som har 120 lägenheter. Flera av dem befaras finnas kvar inne i den brinnande byggnaden och enligt BBC har ett flertal av de boende anmälts saknade. De som tagit sig ut vårdas för rökskador, rapporterar brittiska medier.

80 patienter har förts till olika sjukhus. Läget är kritiskt för 18 av patienterna.

Boende i närheten evakueras

Invånarna som bor i närheten av den brinnande byggnaden har evakuerats och vägar i området har spärrats av.

– Jag är helt täckt i aska och jag är 100 meter från branden, säger vittnet George Clarke, som bor i närheten och vaknade av ett brandlarm, till BBC Radio 5 Live.

Omkring 40 brandbilar och 200 brandmän finns på platsen och arbetar med att försöka få kontroll på branden.

ANNONS

– De gör ett fantastiskt arbete med att försöka få människor ut ur byggnaden, det är fruktansvärt, säger Clarke.

Larmet kom mitt i natten

Londons borgmästare skriver på Twitter att branden klassas som en så kallad särskild händelse.

Det höga bostadshuset, som ligger på Latimer Road i North Kensington, byggdes på 1970-talet och kallas Grenfell Tower. Nyligen har fastigheten genomgått en större renovering.

En förening för boende i lägenhetskomplexet, Grenfell Action Group,har tidigare anklagat innerstadskommunen Royal Borough of Kensington and Chelsea för att åsidosätta brandsäkerheten i byggnaden.

"De slog dövörat till för alla våra varningar", skriver de på sin hemsida med anledning av brandkatastrofen.

Larmet om branden kom strax efter klockan ett på natten, lokal tid.

ANNONS