Pastor Brunson frisläppt efter dom

Fallet har bidragit till iskylan mellan Ankara och Washington. Nu har den amerikanske pastorn Andrew Brunson återvänt till staden Izmir i Turkiet. Brunson dömdes till drygt tre års fängelse på fredagen, men har avtjänat sitt straff enligt domstolen.

ANNONS
|

När rättegången mot Andrew Brunson i Turkiet återupptogs yrkade åklagaren på tio års fängelse, samtidigt ansåg åklagaren att pastorn inte längre skulle behöva sitta i husarrest.

Men domen stannade på drygt tre års fängelse. Och domstolen konstaterade att han inte behöver avtjäna straffet bakom galler eftersom han greps i oktober 2016 och varit frihetsberövad sedan dess. Sedan i juli har Brunson, som drivit en kyrka i Izmir i västra Turkiet, suttit i husarrest i väntan på nästa steg i rättsprocessen.

Grät av glädje

När domen föll grät pastorn av glädje.

- Jag är en oskyldig man. Jag älskar Jesus, jag älskar Turkiet, sade han strax före domstolens beslut.

ANNONS

Pastorn har anklagats, mot sitt nekande, för samröre med bland annat Gülenrörelsen – ledd av predikanten Fethullah Gülen, bosatt i exil i USA – som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för kuppförsöket sommaren 2016.

Nu har han lämnat Istanbul och är tillbaka i hemmet i Izmir.

USA har erbjudit att flyga Brunson till USA i ett militärflygplan och president Donald Trump twittrade strax efter frisläppandet:

"Pastor Brunson släpptes precis. Kommer att vara hemma snart".

Frisläppande förhandstippat

Uppgifter från tre olika källor till amerikanska NBC News i torsdags om att USA och Turkiet hade nått en överenskommelse om att Brunson skulle släppas i samband med fredagens förhandling – något som nu blev verklighet. Den exakta innebörden i avtalet är oklar men det ska bland annat innehålla löften från USA om att lätta på den ekonomiska pressen mot Turkiet.

Heather Nauert, talesperson för UD i Washington, sade dock att departementet inte har någon kännedom om ett sådant avtal.

- Jag hoppas att han och hans fru ska kunna återvända till USA inom inte alltför lång tid. Det skulle vara ett viktigt steg framåt för USA:s och Turkiets relation, sade Nauert på torsdagen.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt att Brunson lämnat Turkiet.

TT-Reuters

Fakta: Relationen mellan Ankara och Washington

Turkiet och USA är båda medlemmar i försvarsalliansen Nato och har en lång historia av militärt och politiskt samarbete. De senaste åren har relationen dock försämrats avsevärt, av en rad olika anledningar.

Regeringen i Ankara vill att USA ska lämna ut den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, som president Erdogan anklagar för att ha orkestrerat kuppförsöket 2016. USA har vägrat, vilket har förargat Erdogan.

I oktober 2016, några månader efter kuppen, greps den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som drev en kyrka i Izmir i västra Turkiet. Brunson anklagas för samröre med både Gülenrörelsen och den kurdiska PKK-gerillan. USA har förgäves krävt att Brunson släpps.

USA:s inblandning i Syrienkriget är ytterligare en källa till oenighet. Pentagons stöd till kurdiska milisgrupper har retat upp styret i Turkiet, medan Turkiets ökade samarbete med Ryssland har skapat irritation i Washington.

ANNONS