Rädda Barnen överger inte Afghanistan

Rädda Barnen kommer att återuppta sitt arbete i Afghanistan så snart som möjligt, lovar hjälporganisationens chef – dagen efter det att fyra av dess medarbetare dödats i en terrorattack, riktad mot Rädda Barnens anläggning i Jalalabad.

ANNONS
|

- Jag har inga ord för hur ledsna och bestörta vi är över att detta kan drabba människor som försöker hjälpa barn, säger Helle Thorning-Schmidt, före detta dansk statsminister.

Rädda Barnen meddelade efter onsdagens attack att organisationen tillfälligt skulle stänga alla sina kontor i landet. Enligt de första rapporterna krävde dådet tre liv, men Thorning-Schmidt uppger att antalet dödade Rädda Barnen-medarbetare stigit till fyra. Också en butiksinnehavare och en man ur säkerhetsstyrkorna fick sätta livet till. Minst 25 personer skadades.

ANNONS

Terrorrörelsen IS har tagit på sig attacken, men enligt Thorning-Schmidt är det för tidigt att säga vem som låg bakom eller vilket motivet var.

Dådet i Jalalabad understryker hur svårt det är för hjälporganisationer att verka i Afghanistan. I fjol dödades sammanlagt 17 av deras medarbetare i landet. 32 skadades. I oktober meddelade Röda Korset att organisationen drar ned på verksamheten i Afghanistan sedan sju av dess medarbetare dödats.

TT-Reuters
ANNONS