Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Åtalas för 40 fall av hets mot folkgrupp

En man i 70-årsåldern från Vänersborgs kommun åtalas misstänkt för inte mindre än 40 fall av hets mot folkgrupp.

Mannen ska ha gjort ett stort antal inlägg på den ryska sajten VK.com med nedsättande och rasistiskt innehåll, men även uppmanat till dödligt våld mot specifika grupper och personer.

Enligt åtalet har han bland annat kallat muslimer parasiter, och afroamerikaner för lägre stående varelser än neandertalfolket. Mannen har också hetsat mot judar genom att skriva nedlåtande om dem och skämta om gasen Zyklon B som användes i koncentrationslägren. I några fall har han också lagt upp bilder och hånat olika folkgrupper.

De flesta inläggen har gjorts på det ryska nätforumet VK.com, men i något fall har han också kommenterat inlägg på mediesajter, bland annat P4 Gotland, rasistiskt.

Inläggen har publicerats mellan februari 2017- november 2018. Nu har åklagare väckt åtal mot mannen gällande 40 fall av hest mot folkgrupp. Bevisningen består i skärmdumpar, utdrag och fotografier på mannens konto på VK.com och att han lagt upp propaganda för bland annat nordiska motståndsrörelsen. Mannen förnekar brott.