Aktion för ensamkommande

Under onsdagsmorgonen genomfördes en aktion utanför Migrationsverket i Vänersborg. Bakom aktionen stod bland annat organisationen "Vi står inte ut" – Vi har mycket frågor, säger Madeleine Ring, en av demonstranterna.

ANNONS
|

Rörelsen "Vi står inte ut" stöds av ungefär 8500 både professionella och volontärer som engagerar sig i arbetet med asylsökande ensamkommande barn och ungdomar. En annan organisation som demonstranterna representerar är "Stoppa utvisningarna av ungdomar till Afghanistan".

– Vi har mycket frågor, men de måste stanna upp och tänka på hur man behandlar de här unga människorna, säger Monika Ågren.

Bland annat vill demonstranterna få svar på frågor gällande åldersbestämningar och skyddsskäl.

– De här ungdomarna som kommer hit vill starta sitt liv. Att gå och vänta på besked är inget annat än psykisk tortyr, säger Madeleine Ring.

ANNONS

Kraven som "Vi står inte ut" har är bland annat att Migrationsverket fryser alla utvisningar av ensamkommande barn och ungdomar, samt att politikerna tar beslut om amnesti för alla ensamkommande barn och ungdomar som varit i Sverige i mer än ett år.

– Jag tror ju inte att Migrationsverket ändrar sig för att vi står här i dag, men det är en droppe för att urholka stenen, säger Monika Ågren.

Tillsammans med demonstranterna utanför Migrationsverket sitter en ung kille som väntar på beslut från Migrationsverket. Antingen får han stanna i Sverige, eller inte.

– Det är allt man tänker på hela, hela tiden, berättar han.

ANNONS