På högstadieskolan Silvertärnan i Vänersborg har man nu mycket svårt att hitta plats till alla elever. Lösningen är att ännu fler ska få gå i gymnasiets gamla lokaler men då måste de rustas upp. Bild: Andreas Olsson
På högstadieskolan Silvertärnan i Vänersborg har man nu mycket svårt att hitta plats till alla elever. Lösningen är att ännu fler ska få gå i gymnasiets gamla lokaler men då måste de rustas upp. Bild: Andreas Olsson

Akut brist på klassrum i Vänersborg

Nu är bristen på skollokaler kritisk. Om inget görs står runt 100 högstadieelever i centrala Vänersborg utan klassrum till hösten. – Det är akut läge på flera ställen, säger Anne-Len Kriewitz, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS
|

Att det är trångt i skolorna i Vänersborg har TTELA vid flera tillfällen rapporterat om. Nu har man nått den punkt när det börjar bli oklart hur alla högstadieelever ska få plats.

– Vi har under flera år haft en stor elevökning och till slut når vi max, säger Anne-Len Kriewitz.

Enligt henne är det ont om platser på de flesta skolor.

På högstadieskolan Silvertärnan finns redan fler elever än vad som egentligen får plats. Lösningen har hittills varit att placera elever på Idrottsgatan 7 där gymnasiet tidigare hade lokaler och som dessutom ligger granne med Silvertärnan.

Nu när det behövs ännu mer plats är alternativ nummer ett att fler ska in på Idrottsgatan 7.

ANNONS

– Vi måste ha lokaler, annars har två till tre klasser inga klassrum till hösten, säger Anne-Len Kriewitz.

Det handlar alltså om ungefär 100 elever som förvaltningen i nuläget inte riktigt vet var man ska göra av.

Barn- och utbildningsnämnden tycker att det är en bra lösning att använda Idrottsgatan 7 permanent. Men det är inte bara att flytta in fler elever, lokalerna behöver renoveras. De mest akuta problemen med byggnaderna är att ventilationen är undermålig och att det saknas specialsalar.

Frågan är hur det blir med ombyggnaden, för tillfället finns 4 miljoner avsatta. Men förvaltningarna har begärt ytterligare 10 miljoner till i år och 35 miljoner till 2018.

Än så länge finns inget beslut om de pengarna och politikerna är oense i frågan (se artikel nedan).

– Det hänger i luften allting, säger Anne-Len Kriewitz.

Dessutom böjar det bli ont om tid om man ska hinna göra några renoveringar innan höstterminen börjar.

Men för att inte förlora någon tid i arbetet fortsätter barn- och utbildningsförvaltningen planeringen som om det går att flytta in på Idrottsgatan 7 till höstterminen.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att köra elever från Vänersborg till Dalboskolan i Frändefors där det finns utrymme för fler elever. Men inget är bestämt än.

ANNONS

– Vi måste avvakta beslutet om Idrottsgatan. Om vi inte får lokaler i centrum är det bara Dalboskolan som har plats, säger Anne-Len Kriewitz.

ANNONS