Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Ammoniakläckan kan bli ett arbetsmiljöbrott

En person har fått uppsöka sjukhus efter att en ledning i ishallen i Vänersborg började läcka ammoniak.

Räddningstjänsten larmades till ishallen strax innan klockan 13 på fredagen.

– I samband med ett arbete inne i lokalen har ett rör gått sönder och börjat läcka ammoniak, säger Johan Bäckström vid räddningstjänsten.

En person som arbetade i lokalen ska ha fått ammoniak i ansiktet och fick uppsöka sjukhus. I nuläget är skadeläget oklart.

– Ammoniaken var blandad med vatten och inte högkoncentrerad men den kan vara farlig att andas in eller få på sig, säger Johan Bäckström.

I ishallar används ammoniak för kylning. Olyckan inträffade i samband med ett förarbete till bygget av den nya läktaren i hallen. Röret sprang läck när ett grävarbete utfördes och ett hål runt ledningen, ungefär en gånger en meter stort, fylldes med ammoniakblandat vatten.

– Vätskan har en koncentration på 16 procent. Ungefär tio meter runt hålet bedöms utgöra ett riskområde. Nu ska vi försöka pumpa ur vätskan för att kunna åtgärda läckan, säger Karl-Magnus Strömberg, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Under eftermiddagen spärrades platsen av medan arbetet med att åtgärda läckan pågick. Det bedöms i nuläget inte vara någon fara för allmänheten. Prognosen är att läckan ska vara lagad under fredagskvällen och att ishallen ska kunna vara i bruk som vanligt under lördag. Men sent på fredagskvällen fanns ingen information om hallen kan användas på lördagen eller inte.

– Ingen är i nuläget misstänkt för brott. Men det är upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada och sedan får åklagare avgöra om ärendet ska utredas som ett brott eller som en arbetsplatsskada av Arbetsmiljöverket. Men det ena utesluter inte det andra. Vi utreder ofta arbetsplatsolyckor i samverkan med Arbetsmiljöverket, säger jourhavande förundersökningsledare Rickard Leijon hos polisen i Trollhättan.

I ett pressmeddelande beklagar kommunen händelsen.

– Våra tankar går till den skadade och dennes familj och vi hoppas att han blir snabbt återställd, säger Sophia Vikström, chef för byggnads- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

MEST LÄST