Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Andreas hjälte vid drunkningstillbud

Andreas Engelin från Trollhättan var med och räddade livet på den 17-årige pojke som var nära att drunkna på Gaddesanna på tisdagen. – Jag reagerade instinktivt, säger han.

En vanlig dag på semestern tog en dramatisk vändning för Andreas Engelin från Trollhättan. Klockan var strax innan 12 och Andreas hade precis anlänt till badplatsen tillsammans med sina barn för att tillbringa eftermiddagen där när en kvinna kommer springande emot honom för att få hjälp.

– Hon säger att det är några killar ute på kobben 50 meter ut i vattnet som behöver hjälp och att vi ska ringa 112. Jag säger åt henne att springa och kolla vad som har hänt eftersom hon har badkläder på sig. Jag byter om snabbt ser att hon vinkar och inser att det är allvar.

När Andreas kommer ut till kobben har pojkens kompisar lyckats dra upp honom ur vattnet och han ligger framstupa sidoläge.

– Han är livlös och vi inser ganska snabbt att hans lungor är vattenfyllda. Till en början gör vi hjärtkompressioner men inser snart att vi måste får ut vattnet ur lungorna. Jag tillsammans med tre andra lyckas lyfta upp pojken så han blir sittande på huk. Först försöker vi trycka mot bröstkorgen men när det inte fungerar så dunkar vi honom i ryggen. Då hostar han upp jättemycket vatten.

Snart märker de att pojken fått tillbaka puls och andning.

– Vi har ett jättebra samarbete. Kvinnan som först påkallade min hjälp håller koll på pulsen och att han fortsätter andas medan jag och en till kille hjälps åt att göra hjärtkompressioner.

Samtidigt får de veta att räddningspersonal är på väg och när de väl anländer avviker Andreas och de andra från platsen. Pojken förs till Näl med ambulans. Till en början tillkallades även helikopter med den återkallas senare.

– Pojken är hela tiden medvetslös, han går inte att få kontakt med så länge vi var där. Jag hörde i går kväll att han låg i respirator på IVA men att den skulle kopplas bort i dag. Jag hoppas verkligen att det går bra för honom, säger Andreas.

Andreas som är idrottsledare i Trollhättans IF gick så sent som i februari en HLR-kurs.

– Det var tur eftersom jag hade det så färskt i minnet vad jag skulle göra. Det borde vara obligatoriskt på alla arbetsplatser och idrottsföreningar att få en sådan utbildning.

Han har aldrig tidigare varit med om något liknande.

Hur känns det i dag?

– Det känns bra. På något sätt har jag blivit hjälteförklarad. Jag och barnen stannade kvar på stranden efter den här händelsen och det var faktiskt några av pojkens kompisar som kom fram till oss efter några timmar för att tacka.

Se klippet om hur du upptäcker om någon håller på att drunkna:

MEST LÄST