Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bandidosrelaterad dom överklagas

Två vänersborgare dömdes till fängelse för Bandidoskopplade brott i januari. Nu har både de och åklagaren överklagat domen till hovrätten.

Två vänersborgare och två andra män dömdes för bland annat för grov utpressning och försök till grov utpressning då de ska ha åkt till en gård för att driva in en drogrelaterad skuld. Enligt domen har de med våld och hot försökt utpressa mannen bosatt på gården, som ska ha varit skyldig en av männen 23 000 kronor. De dömdes för att ha utpressat hans fru då den ene vänersborgaren hotade att slå hennes man med ett baseballträ om hon inte gav honom nycklarna. Han körde senare från platsen i hennes bil.

LÄS MER: Vänersborgare döms för Bandidosrelaterad utpressning

Det sistnämnda brottet bedömdes som grovt eftersom en av männen – ingen av vänersborgarna dock – vid tillfället hade på sig ett Bandidosmärke. Tingsrätten ansåg att hotet mot kvinnan "förstärkts påtagligt genom anspelning på våldskapital".

Samtliga dömda och åklagaren överklagar

De två vänersborgarna dömdes till ett och ett halvt år respektive två år och sex månaders fängelse. De nekade till brott. Nu har samtliga fyra dömda samt åklagaren överklagat domen till hovrätten.

Den ene Vänersborgaren yrkar att hovrätten ogillar åtalet och skadeståndskravet. I andra hand yrkar han att han döms för brotten av normalgraden och att fängelsestraffet sänks. I tredje hand yrkar han att om brotten fortsatt bedöms som grova ska fängelsestraffet kortas. I överklagan lyfter hans försvarare att vittnenas identifiering av honom på brottsplatsen inte är tillförlitlig och att hans befattning med målsägande kvinnans bil inte är något "säkrare tecken" på att han "deltog i brottet". Vidare lyfts att våldet och hotet mot den målsägande mannen inte varit "gått över vad som följer av en ordinär utpressningssituation".

"Anknytning till grov organiserad brottslighet"

Den andra vänersborgaren yrkar att hovrätten ogillar åtalet på samtliga åtalspunkter och att han inte ska dömas att betala skadestånd.

Åklagaren å sin sida yrkar på att samtliga fyra ska dömas till längre fängelsestraff än vad tingsrätten utdelade, med hänvisning till den kränkning som målsäganden upplevt då de uppsökts i sitt hem av fyra män med "anknytning till grov organiserad brottslighet" och blivit hotade. Det hela har förstärkts genom "anspelning på våldskapital".