Bandy på hal is – en väg in i samhället

Integrationsprojektet ”På hal is” vill vara en väg in i samhället. Och det är många som vill testa på sina färdigheter i skridskoåkning i Arena Vänesborg.

ANNONS
|

– Jag behöver 42:or.

– Är de här slipade?

Raderna av skridskor blir allt glesare. Skenor kontrolleras och hjälmar provas ut. För många av dem som letar i det smala förrådet under Arena Vänersborgs ena långsida väntar allra första turen på is. Träningstiden har börjat ticka igång, men ännu är det ett gäng som inte riktigt hittat rätt bland utrustningen. Richard Wallin Kamperin gör sitt bästa för att hinna med allas önskemål.

En efter en ger de sig ut till bänken utanför. Adnan Ahmed knyter på sig skridskorna och knäpper hjälmens band under hakan. Med försiktiga steg närmar han sig den lilla sargen. På andra sidan står stålbocken och väntar på honom. Det är första gången han står på ett par skridskor och glädjen går inte att ta miste på.

ANNONS

– Det är jättekul. Jag har spelat innebandy tidigare och det är ju lite likt.

Tareq Abou Abid, en av veteranerna i sammanhanget, hjälper de nya i gruppen. Han hämtar klubba och boll, dribblar sen en sväng på isen. Ändå är det själva skridskoåkningen han tycker allra bäst om.

– Det är jätteroligt att åka och jag har åkt tidigare, men är bättre nu. Richard hjälper till med så mycket och jag är väldigt tacksam för att kommunen gör det möjligt att åka här.

Det är genom integrationsprojektet ”På hal is”, som IFK Vänersborg driver tillsammans med asylboendet på Resta gård, som de nya skridskoåkarna samlats. Richard, som är projektledare, driver även projektet ”Alla kan”, som riktar sig mot personer med funktionsnedsättningar, och Skolprojektet.

Men idén till ”På hal is” är sprungen ur Somalias bandylandslag, som under det senaste året fått en hel del uppmärksamhet. När asylboendet på Restad gård öppnade sattes tankarna igång igen.

– Vi pratade redan förra året om att göra något för integrationen, men under min pappaledighet la vi projektet lite på is. Nu har vi varit igång under vintern igen och förhoppningen är att vi kan fortsätta, säger Richard.

Och projektet har växt i popularitet. Under de två sista träningarna för den här säsongen har mellan 30-40 deltagare varit med.

ANNONS

Snart försvinner dock isen och ”På hal is” flyttar utomhus. Skenor byts mot hjul, men grundtanken består.

– Kan vi få de här personerna att komma in i samhället genom bandyn så är det jättebra. Samtidigt är roligt att se glädjen när de åker skridskor, även om de bär med sig en del hemska saker. De är helt underbara personer.

ANNONS