Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

För 11-åriga Benny Nielsen-Wernlund slutade tisdagens båttur med en insats i brandkårens tjänst. Bild: Privat
För 11-åriga Benny Nielsen-Wernlund slutade tisdagens båttur med en insats i brandkårens tjänst. Bild: Privat

Benny fick hjälpa brandmännen

Under en båttur i Vänern fick Benny Nielsen-Wernlund och hans pappa syn på en brand. När räddningstjänsten kom till platsen fick Benny hjälpa till med släckningsarbetet.

11-åriga Benny Nielsen-Wernlund och hans pappa befann sig med båt i utkanten av Gardesanna, när de upptäckte att allt inte stod rätt till på land.
 
– Vi såg hur det rök längs bergskanten. Min pappas farbror (som också han var med i båten, reds.anm.) ringde brandkåren och frågade vad vi skulle göra, säger han. 

Sällskapet bestämde sig för att vänta in räddningstjänsten och gick under tiden i land för att se om det fanns någon på platsen. Det skulle visa sig vara tomt. 

– Någon hade eldat rätt på backen och sedan lämnat elden utan att släcka efter sig. Det hade legat och pyst i ett par dagar, säger Bennys pappa Stefan Wernlund.

När räddningstjänsten kom till platsen började släckningsarbetet. Eftersom branden var av mindre karaktär tilläts Benny Nielsen-Wernlund hjälpa brandmännen. 

– Det var kul. Jag fick hålla i slangen och släcka, säger han. 

Var det inte tungt?
– Jo, att hålla slangen över axeln var svårt. Vattentrycket var väldigt hårt.

Ibland kan allmänheten bistå vid släckningsarbeten. I det aktuella fallet lät brandmännen Benny Nielsen-Wernlund hjälpa till för att ge honom en spännande upplevelse.

– Mina kollegor på plats gjorde bedömningen att låta pojken vara med under släckningsarbetet. Hade det funnits någon som helst fara för honom, hade han inte fått hjälpa till, säger Johan Bäckström, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningsförbund.

Under helgen brann det på flera platser i TTELA:s bevakningsområde. Även om situationen kan verka omfattande, är den inte ovanlig.

– Om man ser till de bränder som härjat i skog och mark har det inte varit mer i år, jämfört med tidigare år, säger Johan Bäckström. 

Branden i Gardesanna hann aldrig ta fart och orsaka skada. För Benny Nielsen-Wernlund har den dock fört med sig en viktig lärdom.

– Att inte elda saker hur som helst, säger han.

MEST LÄST