Motstånd. Ett beslut om utvidgat strandskydd gäller omedelbart även om det överklagas.
Motstånd. Ett beslut om utvidgat strandskydd gäller omedelbart även om det överklagas.

Beslutet om strandskydd skjuts fram

Regeringen underkände länsstyrelsens beslut om utökat strandskydd eftersom förslaget till beslutet inte offentliggjordes på rätt sätt. Länsstyrelsen, som ska göra om proceduren, avser inte att ändra sin uppfattning i frågan.

ANNONS
|

Under 2014 beslutade länsstyrelsen att utöka strandskyddet från 100 meter upp till 300 meter kring vissa sjöar i Vänersborg. Ett beslut som Vänersborgs kommun överklagade och som regeringen har underkänt.

– Det finns vissa regler för hur ett beslut ska kungöras och vi har underkänt beslutet eftersom det inte har kungjorts på rätt sätt, säger Lina Österberg på regeringskansliets miljöprövningsenhet.

Själva förslaget till beslutet om utvidgat strandskydd ska länsstyrelsen offentliggöra så att berörda får chans att yttra sig.

Länsstyrelsen publicerade förslaget i post- och inrikestidningar och ortstidningar. Förslaget publicerades inte i Göteborgs-Posten, som vid tiden för offentliggörandet år 2011, ansågs vara en ortstidning eftersom den nådde fem procent av hushållen i kommunen.

ANNONS

– I och med att regeringen har underkänt beslutet måste länsstyrelsen fatta ett nytt beslut, säger Lina Östberg.

– Då anser vi att ta samma beslut en gång till och göra om hela proceduren. Vi vidhåller vår uppfattning, säger Lars Backström, landshövding i Västra Götalands län.

Kommunen önskar att regeringen ändrar länsstyrelsens beslut så att områden vid sjöar, där det finns minst tre till fyra huvudbyggnader i en klunga eller vid allmän väg, får undantag från utvidgat strandskydd. I andra hand yrkar de på att strandskyddet utvidgas till 150 meter. Kommunen önskar även bland annat att gränserna för strandskyddet ska anpassar till två detaljplaner.

Kommunalråd Gunnar Lidell (M) är en gnutta nöjd med regeringens beslut.

– Det verkar som att de för en gång skull fattat ett klokt beslut.

Ärendet kommer att gå tillbaka till regeringen för ett beslut i sakfrågan.

– Men man kan hoppas att de tänker om och tar ett beslut som harmoniserar med kommunen och kommunens invånares vilja, säger han.

– Alla vill inte bo i tätorten. Vatten har en dragningskraft och det är lättare för banker att låna ut om bostäder ligger nära vattnet. Det är en fråga om att hela kommunen ska ges möjlighet att växa.

ANNONS

Först ska felet rättas och enligt Lars Bäckström ska det ske så snart de är möjligt.

Strandskyddet är till för att värna om miljön kring samtliga stränder vid hav, insjöar och vattendrag oavsett storlek. Vanligtvis är strandskyddet 100 meter från strandkanten, men kan utökas upp till 300 meter.

ANNONS