Dag ett. Kammaråklagare Eva Johnsson tillsammans med assistentåklagare Emelie Beillon i en av pauserna under den första rättegångsdagen.
Dag ett. Kammaråklagare Eva Johnsson tillsammans med assistentåklagare Emelie Beillon i en av pauserna under den första rättegångsdagen.

"Bevisläget är gott"

I går inleddes rättegången mot de tre som misstänkts ha stulit från äldre i deras hem, där bland annat tio personer i Tvåstad drabbats.

ANNONS
|

Den första av 17 rättegångsdagar i målet gällande grov stöld och försök till grov stöld innehöll till stor del en generell genomgång av de 14 åtalspunkterna från åklagare Eva Johnsson och assistentåklagare Emelie Beillon.

Läs också direktrapporteringen från första rättegångsdagen nedan!De tre misstänkta – en 43-årig man samt två kvinnor i 40- respektive 45-årsåldern – är från Göteborg och har suttit häktade sedan i våras. I går fick de redogöra för hur de ställer sig till de olika åtalspunkterna genom sina försvarsadvokater.Sammanlagt handlar det om 46 fall på en rad platser runt om i Sverige och de tre misstänktas inställning skiljer sig ofta åt från fall till fall.

ANNONS

Kvinnan i 45-årsåldern förnekar dock till brott på samtliga punkter. Kvinnan i 40-årsåldern varken förnekar eller erkänner majoriteten av brotten, men förnekar ett antal och erkänner gärningen i ett fall, där hon dock förnekar grov stöld. Mannen erkänner sin delaktighet i de flesta av fallen, att han kört bil till de olika platserna, men menar att han inte känner till eller har befattat sig med det stulna godset. I en del fall varken erkänner eller förnekar han brotten samt förnekar en del.

Åklagare Eva Johnsson menar att tillvägagångssättet i princip varit detsamma i samtliga fall och att de tre misstänkta haft olika roller då brotten ska ha begåtts.

Personer över 90 år på olika adresser har sökts upp på en hemsida. Målsäganden har fått ett samtal om post som ska tillhöra dem, vilket åklagarsidan menar har varit ett sätt att ta reda på en eventuell portkod till adressen. Den ena kvinnan ska sen ha besökt personerna, ofta maskerad med peruk och glasögon, utgett sig för att komma från kommunen eller en vårdcentral och velat sitta ner med målsäganden för att prata. Under samtalets gång ska den andra kvinnan ha sökt igenom lägenheten och plockat på sig smycken och värdesaker, medan mannen ska ha agerat chaufför under resorna runt i landet.

ANNONS

– Vi anser att bevisläget är gott, men sen är det ju upp till tingsrätten. Vi ser på det som en seriebrottslighet, eftersom alla målsäganden berättar om ett liknande tillvägagångssätt, säger kammaråklagare Eva Johnsson.

Åklagarsidan menar också att det finns två skäl till att målsäganden valts ut: de som är över 90 år har ofta en kontakt med kommun eller vårdcentral och det är mer troligt att de har guldsmycken hemma.

Under gårdagen presenterades åklagarsidan också delar av den telefon- och datatrafik som man menar kan knyta de tre åtalade till brotten. Bland annat ska inköpta värdebevis som kan kopplas till de misstänkta ha laddats på de fyra så kallade brottstelefonerna, vilka ska ha använts för att kontakta målsäganden, och den surfplatta som använts för att söka upp personerna. Man gick också igenom en del av sökhistoriken i surfplattan, där vissa av målsägandenas uppgifter återfinns.

ANNONS