Frikänns. 54-åringen greps efter en dramatisk polisinsats på Lovisebergsgatan i maj. Nu frias han från misstankarna om försök till grov misshandel.
Frikänns. 54-åringen greps efter en dramatisk polisinsats på Lovisebergsgatan i maj. Nu frias han från misstankarna om försök till grov misshandel.

Blodig knivman frikänns från attack mot polis

Den 54-årige man som i början av juli åtalades som misstänkt för försökt till grov misshandel har frikänts av Vänersborgs tingsrätt.

ANNONS
|
54-åringen har suttit häktad sedan slutet av maj, då han greps misstänkt för att ha försökt attackera polisen med en kniv.
Det var den 30 maj som polis kallades till en adress på Lovisebergsgatan i Vänersborg efter larm om ett inbrottsförsök. Flera personer hade tidigare under eftermiddagen även larmat om att de sett en blodig man gå omkring i området. Mannen påträffades i ett trapphus där han, enligt åtalet, uppträdde hotfullt mot polisen.
Av utredningen framkommer att 54-åringen höjt en kniv och närmat sig en av poliserna. Polisen ifråga, har i förhör uppgett att han kände fruktan för sitt liv och då sköt verkanseld mot mannen. Skottet träffade inte och polisen backade undan. Insatsstyrkan kom till platsen och när 54-åringen sedan greps fördes han till sjukhus. Där hölls han nedsövd i över en vecka, eftersom han förlorat mycket blod, genom en skada som han åsamkat sig själv. Efter sjukhusvistelsen omhändertogs han för tvångsvård för sitt psykiska tillstånd.
54-åringen själv har förnekat brott. Han har medgett att han hållit en kniv i handen men menar att han inte försökt hugga eller skada någon med den. Tingsrätten ifrågasätter inte polismannens upplevelse av att 54-åringen var på väg att angripa honom. Däremot gör de bedömningen att det inte går att bevisa att 54-åringens avsikt varit att angripa eller skada någon, vilket stöds av ett läkarintyg som säger att mannens psykiska tillstånd vid tillfället var sådant att han handlat irrationellt. Han frias därför från anklagelsen om försök till misshandel.
Däremot döms han för olovlig körning och grovt rattfylleri efter att ha kört motorcykel under alkoholpåverkan, vilket han också har erkänt. Påföljden bestämdes till en månads fängelse men eftersom mannen suttit häktad anser rätten att straffet redan verkställts.
ANNONS