Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Boende på HVB-hem hotade personal

Asylsökande döms villkorligt för flera fall av dödshot mot personal och boende.

En asylsökande man uppträdde i början av sin vistelse på ett HVB-boende i januari 2017 skötsamt, men senare under året blev han oroligare och började bli våldsam. Han började dödshota personalen samt en tidigare boende och menade att det inte skulle vara problem att genomföra hoten, eftersom han gjort det förr "och att det inte är någon big deal".

Han ska till exempel också ha sagt till en ur personalen "jag ska gå igenom varenda dörr och så ska jag komma ut och mörda dig, jag slår sönder hela stället, du ska lyda mig, jag är större än ni tror och du vet inte vem jag är".

Tingsrätten menar att eftersom mannen lämnat olika uppgifter om sin ålder, måste hans egna uppgifter värderas med försiktighet. De bedömer därför att hans ålder inte understiger 18 år och att han därmed kan dömas till rättslig påföljd. De menar också att han varit medveten om sina gärningar och därmed haft uppsåt. Han döms därför för fyra fall av olaga hot till villkorlig dom och ska betala skadestånd på sammanlagt 15 000 kronor till brottsoffren. I samband med beslutet i rätten hävdes häktningen på mannen.

 

MEST LÄST