Flydde lågorna genom fönster - misstänkt mordbrand

ANNONS
|

Tidigt på söndagsmorgonen larmades SOS om en brand på Sveriges största asylboende, Restad Gård, i Vänersborgs kommun.

Enligt kommunens hemsida bodde det 1 200 personer på boendet i maj 2016.

Polisen berättar att människor i panik flydde undan röken och lågorna från branden.

– Vi fick kännedom om det här 04.25 i morse. Branden har startat på tredje våningen på migrationsboendet och människor har hoppat ut från lokalerna och drabbats av lindriga skador, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Tillsammans med räddningstjänst och polis larmades även flera ambulanser till platsen.

20-tal skadade

– Jag har inga uppgifter om exakt antal skadade. Mellan tummen och pekfingret så har 10-20 personer fått ambulansvård på plats och två personer har körts i ambulans till sjukhus med lindriga skador, berättade Johan Josarp vid 7-tiden på söndagsmorgonen.

ANNONS

Polisens presstalesman Tommy Nyman uppgav vid 8-tiden på söndagsmorgonen att de senaste uppgifterna han nåtts av är att det ska handla om mellan 15-20 personer som drabbats av lindriga rökskador.

– Och de två som förts till sjukhus ska ha drabbats av fallskador. Jag har inga mer uppgifter än så eller hur allvarligt skadade de är. Branden ska ha startat i något form av allmänt utrymme på tredje våningen i lokalen, säger Tommy Nyman.

Branden är nu släckt och polisen har spärrat av delar av boendet för att genomföra en teknisk undersökning. Branden ska ha drabbat en av flera fastigheter på Restad Gård.

Utreds som mordbrand

En förundersökning gällande mordbrand har inletts efter branden då polisen i nuläget inte vet hur den har startat.

– Det rubriceras som mordbrand, det finns ingen misstänkt och vi ska genomföra den tekniska undersökningen för att få klarhet i hur branden har startat. En del av lokalerna är inte längre brukbara och jag förmodar att det är de delarna som vi har spärrat av,säger Johan Josarp.

Vid halvsju tiden på söndagsmorgonen rök det fortfarande från den brandhärjade fastigheten.

– Vad jag vet så är räddningstjänsten fortfarande på plats. Det brinner inte nu, men ska vara en del rök fortfarande, berättade Göran Carlbom vid polisens ledningscentral då.

ANNONS

Krisgrupp inkallad

Polisens tekniska undersökning kommer att inledas vid platsen när temperaturen i lokalerna efter branden har lagt sig och all rök ventilerats ut av räddningstjänsten.

Vid 13-tiden på söndagen meddelade presstalesmannen TommyNyman att det kommer att dröja till tidigast måndag innan undersökningen påbörjas.

– Brandgaserna måste helt vädras ut och den tekniska undersökningen kan påbörjas tidigast imorgon, uppger Nyman.

Migrationsverket har under söndagen arbetatmed att hitta tillfälliga ersättningsboende för människorna som levdei de brandhärjade lokalerna.

Även kommunens POSOM-grupp har kopplats in i ärendet och har varit på plats vid boendet för att prata och ta hand om människor som drabbats eller känner oro efter den misstänkta mordbranden.

160 personer evakuerade

Jonathan Kvist är enhetschef på Migrationsverket. Han berättar att 160 personer bor i byggnaden som eldhärjats.

Personerna har nu evakuerats till en närliggande gymnastiksal.

– Det primära är att de här 160 personerna får mat och information om hur läget ser ut på både kort och lång sikt. Alla delar av byggnaden är inte lika hårt drabbade och eventuellt skulle en del kunna få flytta tillbaka i huset under kvällen, berättadeJonathan Kvist vid lunchtid på söndagen.

När det gäller personer som bor i demer drabbade delarna av huset arbetar Migrationsverket för att hitta nya platser för dem, i väntan på att den eldhärjade fastigheten saneras.

ANNONS

Enligt Ttelas reporter Sofia Callesson, som under dagen varitpå plats vid boendet, luktar det kraftig brandrök över hela Restad Gård.

– Det luktar fränt av brandrök och många fönster till huset är öppna för att röken ska ventileras ut. Det syns inga direktabrandskador på utsidan av huset. Migrationsverkets personal vid platsen pratar också om de psykologiska effekterna lukten av brandröken får för de boende. Så länge det luktar menar man att det kan kännas otryggt för människor att flytta tillbaka in i huset och en saneringsfirma har kontaktats för att arbeta med att få bort lukten, berättadeSofia Callesson från platsen vid 11-tiden på söndagen.

ANNONS