Badvänligt? Väne Ryrs byalag vill att kommunen ska sköta driften av badplatsen. Hur det blir avgörs i fullmäktige under onsdagskvällen.
Badvänligt? Väne Ryrs byalag vill att kommunen ska sköta driften av badplatsen. Hur det blir avgörs i fullmäktige under onsdagskvällen.

Byalaget vädjar om pengar till badplatsen

Under onsdagskvällen beslutar Vänersborgs kommunfullmäktige om Väne Ryrs byalag ska få bidrag till skötsel av badplatsen eller ej. Kommunens skötsel upphörde 2014 och efter dess har byalaget drivit på för att få till ett samarbete och finansiering från kommunens sida.

ANNONS
|

För Väne Ryr med lite drygt hundratalet innevånare är badplatsen vid Ryrsjön en naturlig samlingsplats under sommaren. För ungefär 50 år sedan tecknade markägaren ett avtal med Vänersborgs kommun om att anlägga en badplats vid sjön. Skötseln stod kommunen för fram tills 2014.

– Det fanns ett muntligt avtal mellan kommunen och markägaren. 2014 upptäckte kultur- och fritidsförvaltningen att avtalet saknade dokument och slutade sköta om badplatsen, säger Thomas Enström kassör i Väne Ryrs byalag.

Thomas Enström tycker att kommunen överdriver vikten av att badplatsen ligger på privat mark.

– Bland annat ligger badplatsen i Nordkroken delvis på privat mark och det har inte kommunen några problem med, säger han.

ANNONS

Byalaget begär inte att kommunens personal ska åka ut och sköta om badplatsen. Det de är ute efter är ett bidrag på ungefär 20 000 kronor för att sköta den i egen regi. De sköter redan om elljusspåret som går runt sjön och som bekostas av bidrag från privatpersoner. Thomas Enström tycker att resurserna Byalaget har inte ska användas till sådant som kommunen borde sköta om och ser dystert på framtiden.

– Det slutar väl med att kommunen drar in sophämtningen och att byalaget får börja köra sopbilen också, säger han avmätt.

Efter en långdragen process där handlingar och överklaganden vandrat mellan förvaltningen och politikerna ser historien ut att få ett slut. Under onsdagskvällen kommer fullmäktige att fatta beslut. Thomas Enström vill inte sia om utgången men är ändå hoppfull.

– Vissa av politikerna har blivit mer positiva och det har skett under förr.

Byalaget tycker att hela processen varit onödigt långdragen och borde ha gått att lösa på ett smidigare sätt.

– Markägaren hyr ut marken gratis så de kunde ha tagit en dialog i stället. Skattepengarna som hela processen kostat hade kunnat betala driften för badplatsen i många år, säger Thomas Enström.

ANNONS