Claes rattar och roar

Det saknar räls, men visst går det som tåget. För fjärde sommaren i rad lotsar badtåget till Ursand Vänersborgare och turister mellan staden och campingen. TTELA åkte på en provtur med den ständigt glade lokföraren Claes Eldstad.

ANNONS
|

När klockan närmar sig hel timme mellan 10 och 18 sommartid vet man att det är dags. Fjärde sommaren av "tuffande" i rad har badtåget till Ursand med avgång från torget i Vänersborg blivit ett lika naturligt inslag i vardagen som tågen borta vid resecentrum. Det går visserligen inte på räls, utan är en ombyggd traktor...

Redan tio minuter innan avgång klockan 11 denna onsdagsförmiddag, då TTELA beger sig till torget för en provtur, rattar lokförare Claes Eldstål in över kullerstenarna med lokförarmössan på huvudet och ett ingjutet leende på läpparna. – Välkomna! säger han glatt och de två sällskap som står samlade kliver på i varsin av de två vagnarna. Och så åker tåget iväg mot Ursand.

ANNONS

Men det är inte alla som är infattade med rutten, visar det sig när vi åker fram över Dalbobron. De två damerna som TTELA delar vagn med, Anita Eriksson och Britt Johansson från Halland, är på resande fot och klev spontant på i tron om att en sightseeingtur runt Vänersborg väntade. – Ska vi inte åka runt i stan? säger de frågande, men blir inte besvikna när TTELA förklarar att det är till Ursands-campingen som vi är på väg. – Jaha ja, men det låter ju trevligt det med. Det är roligt att se sig omkring, säger Britt. – Ja och det är väldigt vackert här! säger Anita, och de och tittar ut över Sanden och Vänerns glittrande vatten nedanför. Med en hastighet på 17 kilometer i timmen hinner vi njuta av vackra vyer i lugn och ro, och en högersväng senare in på den lilla vägen till Ursand omges vi av grönskande skog. Kvart över elva anländer vi till hållplatsen på campingen. – Då var vi framme mina vänner, säger lokförar-Claes leende och kommer fram till vagnen för att eskortera ut oss.

Eftersom vi inte ska stanna och bada blir det bara en bensträckare, innan avfärden går mot Vänersborg igen halvtolv. Inga påstigande blev det. En ovanligt lugn tur, konstaterar Claes. – Nästa tur runt lunch är det som mest. Det går in 40 personer, alltså 20 i varje vagn, och är det fint väder har vi i snitt 200 resenärer om dagen. Innan vi åker igen ger han oss också en gåta att klura på under färden. – Det brukar jag göra, så har man något att roa sig med, säger Claes.

ANNONS

Och så kommer den: – Vad är det för kroppsdel på människan som alltid är kriminell, oavsett ålder eller kön? Vi tänker så det knakar under färden, men när vi kommer tillbaka till torget igen måste vi erkänna oss besegrade. Svaret blir uppenbart när Claes avslöjar det.

Svaret finns här nedanför om du inte redan listat ut det...

Rätt svar: Hälarna.

ANNONS