Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Stefan Bennhage

Då kan branddrabbade flytta tillbaka

För tre veckor sedan brann det i ett flerfamiljshus på Petersbergsvägen. Nu visar det sig att fler lägenheter än man först trott är skadade.
– Det handlar om en lång tid framöver som de inte kan bo i sina lägenheter, säger Eva Tisell på Riksbyggen.

Strax efter branden löd prognosen att åtta lägenheter i två trappuppgångar var skadade. Nu, tre veckor senare, verkar cirka tio lägenheter vara skadade. Bara en av dessa, liksom taket på huset, är brandskadad – övriga har vattenskador efter släckningen.

LÄS MER: Omfattande brand i flerfamiljshus

– Det syntes väl inte direkt efter branden, men det har visat sig att det var mer illa än man trodde från början – lägenheterna är mer skadade. Det var inte så att de var vattenfyllda, men det har runnit igenom lägenheterna, säger Eva Tisell, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

– Det kommer behöva göras en totalrenovering av lägenheterna och det kommer ta tid. Det handlar om en lång tid framöver som de inte kan bo i sina lägenheter.

LÄS MER: Evakuerade Amar: "Vaknade av att det brände i halsen"

Pratar vi om några månader eller pratar vi om uppemot ett år?

– Det är nog snarare ett år.

Exakt hur många personer som bor i de aktuella lägenheterna har Eva Thisell ingen uppgift om. Men för dessa är det nu respektive försäkringsbolag som ansvarar för att se till att de får ett tillfälligt boende. Det finns inga tecken på att någon ska ha varit utan hemförsäkring.

LÄS MER: Startar insamling till branddrabbad vän

– Hemförsäkringen ersätter boendet om man säger så. Sedan brukar kommunen vara behjälpliga om det finns lägenheter att få tag i och en del kanske bor hos bekanta. Men man sköter det själv. Man kan ju tycka att det är tufft, men det kan inte lösas på något annat sätt, säger Eva Tisell.

Sanering av lägenheterna pågår fortfarande och när renoveringen kan komma igång är fortfarande oklart.

LÄS MER: Åtta lägenheter skadade – oklart när boende kan återvända