Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Arkivbild: Jessica Gow
Arkivbild: Jessica Gow

Dödshotades efter husköp

Två män åtalas nu för grovt olaga hot efter upprepade dödshot mot en husköpare. Köparen har ropat in ett hus på exekutiv auktion. Ett köp de båda männen ville stoppa.

I november förra året ropar en familj in ett hus på kronofogdens exekutiva auktion. Huset ligger utanför Vänersborg och när handpenningen ska betalas får mannen i familjen ett hotfullt samtal från en okänd man.

"Backa ur affären om husköpet, annars ska en organisation ta hand om dig. Vi ska ha både hus och tomt" - säger den okände mannen under telefonsamtalet, enligt åtalet.

Några dagar senare kommer ännu ett samtal. Den okände mannen vill kompensera husköparen med 50 000 kronor om han drar dig ur affären. Husköparen går inte med på detta och antalet hot börjar eskalera.

"Dra dig ur eller så får du ta konsekvenserna", "Skicka ditt bankkonto eller så blir det bly helt enkelt".

Hoten blir efter ett tag också riktade mot husköparens familj.

"Vi känner till dig och hela din familj och har adress till hela din familj på lista"

Under denna tid får även husköparen påhälsning av två för honom okända män. De har ryckt upp dörren till bostaden och frågat efter husköparen. Efter påhälsningen kom ännu ett hot på telefon.

"Nästa gång kommer vi inte i fredligt syfte, end of story. Vi kommer tillbaka"

Några dagar senare får även husköparen ett kuvert med en patron som också innehåller adressuppgifter till köparens familj. I kuvertet ligger också en lapp med följande hot: "Det är färdiglekt, du förstår vad du behöver göra. Annars får dina barn lida."

Samtalen spelas in av husköparen som ger dessa till polisen. Samtalen kan sedan knytas till en man i 45-års åldern. När polisen sedan gör en genomgång av 45-åringens dator kan även en 35-årig man kopplas till brottet.

Männen som nu åtalas för grovt olaga hot nekar till brott. Motivet till hoten ska enligt polisen vara att de båda männen varit bekanta med de som förlorat sitt hus till kronofogden. De var till en början misstänkta för brott men kunde senare avskrivas.

Förutom det olaga hotat står även 45-åringen åtalad för vapenbrott.

MEST LÄST