"Det är som att jobba på en soptipp"

Bland företagen på Trestad center är problemen varierande.

ANNONS
|

Luktproblemen har varit ett samtalsämne under flera år bland näringsidkare på Trestad Center, som ligger granne med Heljestorps avfallsanläggning. Även passerande trafikanter på riksväg 44 har känt av lukten, och för några år sedan var den så skarp att den gick att känna ändå till Trollhättan.

Nu ska rötgasanläggningen på Heljestorp avvecklas, men det är fortfarande oklart vad det kommer få för effekter på luftmiljön i området, men på flera av företagen vittnar man om att förbättringar redan har skett.

– Vi har haft problem tidigare, men inte på ett tag. Jag vet inte vilka åtgärder de har satt in men det verkar som att de har fått bukt på det värsta. Det har varit bättre åtminstone det senaste året, säger Mathias Johansson, chef på Trestads värdshus.

ANNONS

Julietta Olsson har varit restaurangchef på Burger King vid Trestad center i ungefär ett år, och hon har inte heller upplevt några problem under den tiden.

– Just hos oss har vi inte märkt av någon lukt, men det känns när man åker på motorvägen, säger hon.

En som märker av det desto tydligare är Bengt Olsson på Brandt Fordon. Redan för några år sedan påpekade han att stanken var påtaglig på arbetsplatsen vid tre-fyra tillfällen i veckan och att medarbetare mådde illa. Och han upplever inte att det har blivit bättre på sistone.

– Nej, det tror jag inte, och det är definitivt inte bra. För två veckor sedan var det en frän lukt, nästan som någon syra. Det var någon som undrade om vi höll på med något batteri i verkstaden. Det höll i sig i några timmar den gången.

Han menar att det beror på hur vinden ligger, och att det verkar vara värre ju längre österut på Trestad center man kommer.

– När det är som värst är det som att jobba på en soptipp.

På Brandt har man tidigare tagit emot gas från Heljestorp, men det senaste halvåret har man eldat på olja. Nu hoppas Bengt Olsson att det ska dras fjärrvärme till Trestad center, men främst önskar han att lukten försvinner samtidigt som rötgasanläggningen.

ANNONS

– Det kan ju hända att det blir bättre. Det kanske till och med är troligt.

Mathias Johansson på Trestads värdshus hoppas också att lukten ska försvinna permanent. När det har varit som värst har han ringt till avfallsanläggningen.

– De har varit förstående och vi har haft en väldigt bra dialog, vilket är värt att påpeka.

ANNONS