FRIAD ELLER FÄLLD? Victor Muller riskerar fängelse i minst två år om domstolen väljer att fälla honom för ekonomisk brottslighet. Lämnar han tingsrätten som en vinnare eller förlorare?
FRIAD ELLER FÄLLD? Victor Muller riskerar fängelse i minst två år om domstolen väljer att fälla honom för ekonomisk brottslighet. Lämnar han tingsrätten som en vinnare eller förlorare?

Det talar för och emot fällande dom

Tre veckor till dom faller i Saab-målet. Ganska snabba ryck för detta komplexa ärende, som stötts och blötts i Vänersborgs tingsrätt i två månader.

ANNONS
|

Om man summerar rättegången finns några saker som talar för och några mot att del blir fällande dom.

Åklagarsidan har haft det tufft för att försöka bevisa för Vänersborgs tingsrätt att de sju åtalade ska dömas för grov ekonomisk brottslighet.

Inför rättegången såg materialet väldigt komplett ut som chefsåklagare Olof Sahlgren lade fram. Tyngden låg i mejlkonversationer mellan de inblandade, där han hävdar att det brottsliga utkristalliserar sig.

– Det är en ögonblicksbild när de brottsliga gärningarna förövas. Mejlen förklarar både motiv och varför de begås, hävdar jag, förklarade Sahlgren inför rättegången.

Och Sahlgren har, med hjälp av sin kollega Lars Lindman, metodiskt och pedagogiskt lagt fram åtalspunkterna och bevisen för rätten.

ANNONS

Det som talar för fällande dom är just att rätten köper Sahlgrens påstående att agerandet från Muller, Jonsson, Geers och de andra i ledningen fick så pass stor inverkan på de drygt 3 000 anställda och 902 leverantörer och att det rörde så pass stora belopp.

Men mycket talar också för att det blir en friande dom, eller i alla fall till stora delar. Samtliga sju tilltalade har företrätts av väldigt pålästa och slipade advokater som sågat hela utredningen.

De har hela tiden försökt hitta svaga punkter i Sahlgrens sakframställan och förhör. Den ingående mailtrafiken har man med framgång använt för att vända till sina klienters fördel. Många av de vittnen som kallats har inte heller talat till åklagarens fördel, utan de har i stället mestadels menat att allt gick rätt till. Att dessutom fem vittnen, flera av dem väldigt viktiga, inte dök upp har försvagat åklagarens sak.

Den utdragna utredningen och att det tagit fyra år innan det hamnade i rätten kan också spela stor roll. De tidningsartiklar, tv- och radioinslag som använts för att visa att ledningen undanhållit sanningen om likviditetskrisen har försvaret dessutom varit tveksamma till.

– Man kan alltså inte rent rättsligt tror jag använda sig av enskilda uttalanden i media och använda det som en grund att någon gjort sig skyldig till svindleri, sa Victor Mullers advokat Hans Strandberg om punkten grovt svindleri.

ANNONS

Den 7:e april vet vi svaret.

ANNONS