Intresse. Lennart Blomberg har själv drivit butik under många år och brinner för samverkan mellan butikerna.
Intresse. Lennart Blomberg har själv drivit butik under många år och brinner för samverkan mellan butikerna.

En ny vind drar genom innerstaden

En halv miljon har satsats på att marknadsföra innerstaden för en mer levande stadskärna. …– Nu ser vi en ljusning, och det är jätteroligt att se att det vänder, säger Lennart Blomberg, ordförande i Vänersborgs Köpmannaförening.

ANNONS
|

I fjol donerade fastighetsägare och handlare 500 000 till Köpmannaföreningen för att marknadsföra Vänersborg som en shoppingstad. Arbetet verkar ha gett resultat.

– Jag tror det! Det märks utåt att vi marknadsför aktivt och företagare inser att det är billigare att hålla till i en stadskärna än på ett köpcentrum.

En ny resebyrå och en kostillskottsbutik ska öppna samtidigt som en klädbutik byter ägare.

Lennart Blomberg strosar nedför Sundsgatan och pekar ut vart de två nya verksamheterna ska husera.

– Jag vill att centrum ska blomma, säger han.

Nya bostäder är på gång, och då är det extra viktigt med en attraktiv innerstad.

ANNONS

– Centrum är en stads skyltfönster. Målet är att butikerna ska må bra och att det ska finnas en bredd av butiker, så att folk kan gå ut och handla.

Ett led i arbetet med att marknadsföra innerstaden är att förstärka de arrangemang som ligger närmast i tid.

– I år kommer stadsmusikkåren, med Ulf Wadenbrandt i spetsen, att vara med på Påskparaden och Fridamäss. Vi kommer även att köra Tjejer på G som var en lyckad satsning förra året.

Och om Blomberg får drömma skulle han vilja slå ihop julmarknaden på gågatan och museet till en enda stor julmarknad i plantaget kring jul.

Nu är potten på en halv miljon slut och Köpmannaföreningen börjar på en ny kula. Tanken är inte att minska på åtgärderna utan att samla ihop till en ny pott och låta arbetet fortskrida.

– Jag håller på att förhandla med fler fastighetsägare. De är positiva och inser kopplingen, mår butikerna bra kommer hyran in.

Många butiker går lysande medan andra har stängt igen.

– Klädbutiker har haft det tufft. Och när de säljer ut blir andra klädbutiker drabbade. Det är en övergång som har varit tuff.

Lennart Blomberg tycker att Köpmannaföreningen har jobbat på fort och bra och kan fortsätta att jobba framåt med tillförsikt.

ANNONS

– Fortsätter vi så här, så kan vi bygga upp en bra stadskärna.

Redan för tre år sedan såg Lennart Blomberg att det inte gick bra för butiker i centrum. Han väckte Köpmannaföreningen till liv, som i dag har ett trettiotal medlemmar.

ANNONS