Första segelturen går till Grekland

1 april lämnar Johan Wildering och Jocke Hallgren Blåsuts­varvet och beger sig mot Medelhavet i sin segelbåt. En tuff resa för två som aldrig seglat tidigare.

ANNONS
|

I Blåstutsvarvets hamnbassäng ligger båten S/Y Anna Perenna och guppar. En segelbåt som snart ska ta ut Johan Wildering och Jocke Hallgren på deras livs resa, Medelhavet tur och retur.

Allt började drygt två månader tidigare en sen kväll på Stars and stripes.

– Vi var sugna på att hitta på något och ge oss ut på ett äventyr. Sen började vi tänka på vad det finns för möjligheter och vad man kan hitta på. Min mamma och morfar hade en segelbåt som de skulle sälja, det var då vi kom på att vi skulle segla till Medelhavet, berättar Johan Wildering.

ANNONS

De berättar att de befinner sig helt rätt i livet för att ge sig ut på en resa i ett halvår. De har varken flickvänner eller barn och vill nu passa på eftersom saker kan hända snabbt.

Jocke har fått tjänstledigt från sitt jobb, Johan gick så långt så att han sa upp sig från jobbet han har haft i elva år.

För någon som har seglingen i blodet låter det kanske inte som något särskilt att segla till Medelhavet tur och retur. Men för Johan och Jocke som bara sett en segelbåt på bild är det en rejäl utmaning.

– Vi är ju inte seglare, vi åker V8 båt. Så tampar och sånt är vi inget vidare på, säger Jocke Hallgren med glimten i ögat.

Någon seglingskurs har killarna heller inte gått, eller ja. Johan har i alla fall prövat att segla med en optimistjolle.

– Jag som är två meter lång skulle klämma ner mig i en optimistjolle. Sen kom den där bommen, samtidigt som 14 knattar seglar runt mig och skrattar åt mig för att jag inte kan, säger Johan med ett skratt.

De berättar att de kollar mycket på sailning for dummies på Youtube. Sällskapsresanfilmen om segling har också studerats in i minsta detalj ...

ANNONS

– Vilken sida av ett märke med en gummibåt ska man köra på? frågar Johan samtidigt som Jocke gapskrattar.

Men för att de inte ska bli stående på öppet hav utan att få upp seglet kommer en erfaren seglare de känner vara med i några veckor.

Att ge sig ut på havet i ett halvår kräver mycket planering. Killarna berättar att de har gått kurser i navigering och lägger just nu all sin lediga tid på båten. Mycket av navigationsutrustningen köptes i på båtmässan tillsammans med andra saker till båten. Johan och Jocke har också installerat solpaneler till elförsörjningen och satt in frysboxar. De tog också en tur till Ullared för att fylla på proviantförrådet, det går åt mycket mat för den som ska vara till sjöss i ett halvår.

– Vi åkte till Ullared och köpte konserver för 4 000 kronor, det blev två rågade kundvagnar. Kvittot blev 1:30 långt, kassörskan sa att det var dagens längsta kvitto. Det är därför båten är sne nu, hela u-soffan är fylld med konserver. Du får inte plats med en burk till, säger Jocke med ett skratt.

När de lyfter på locket till soffan är det fullt med pilsnerkorv, picnicbog, konserverad potatis och en massa annan konserverad mat.

ANNONS

Planen har aldrig varit att ge sig ut på ensamsegling. De har sagt till vänner och bekanta att komma och besöka dem. Seglaren som ska följa med har också ett hus på Mallorca. Den årliga grabbresan med kompisarna kommer att tajmas till när de seglar in i Amsterdam.

– Det är tur att man är så sociala som vi är när man ger sig ut så här, säger de och nickar instämmande.

1 april kastar Johan och Jocke loss från Blåsutsvarvet. Först kommer de åka ner på Göta älv till havet, sen väntar ett antal stopp i olika hamnar innan de är framme vid resans slutmål som är Grekland. Vägen hem kommer de ta slussvägen genom Marseille och Europas flodsystem. Hela resan planerar de kommer att ta ett halvår.

Så här några veckor innan avfärd börjar även resfebern infinna sig.

– Vi har ju sagt till våra kompisar att vi ska åka så vi har inte så mycket att välja på nu. Men vi känner att det är något kônstigt med det här, säger Jocke.

Johan och Jockes resa går att följa på deras Facebooksida:

ANNONS