På övervåningen i huset i Brålanda får ett förråd agera målarhörna för Lars Gardebrandt. Här jobbar han bland annat med Dalslandsbilder till en utställning i Mellerud i februari. Bild: Johanna Josephsson
På övervåningen i huset i Brålanda får ett förråd agera målarhörna för Lars Gardebrandt. Här jobbar han bland annat med Dalslandsbilder till en utställning i Mellerud i februari. Bild: Johanna Josephsson

Från tapeter till barnbok

Från att som barn ha målat på tapeterna till att illustrera en barnbok. För Brålandabon Lars Gardebrandt har målandet alltid varit en del av livet. – Det är mitt sätt att koppla bort allt, säger han.

ANNONS
|

I en gul trävilla från början av 1900-talet bor Lars Gardebrandt tillsammans med sin fru och två av fem barn. Till vardags jobbar han på posten, på fritiden målar han tavlor. När han i höstas blev sjukskriven på grund av problem med ryggen bestämde han sig för att prova på något nytt.

– Jag tänkte att jag får göra något vettigt av den tiden och började då fundera på illustrationer. Jag satte mig och började leta efter lite olika bokförlag och kom i kontakt med Pärlans förlag som sökte en illustratör, berättar han.

Lars fick jobbet och på den vägen är det. I samband med helgens bokmässa i Göteborg släpptes boken Benjamin och morfar åker till havet. Ingrid Byström står för texten medan Lars Gardebrandt har gjort alla illustrationer. Att arbeta med en bok var en ny erfarenhet för honom.

ANNONS

– Det var spännande och mycket saker som man inte hade tänkt på förut med format och sådant. Det var en väldigt rolig erfarenhet, det är kul att prova nya saker.

Att jobba med illustrationer och böcker har gett mersmak, kanske kan Lars i framtiden titulera sig själv både konstnär och författare.

– Jag har fått kontakt med en person från Vänersborg som har bokplaner. Jag har även själv suttit och skissat på lite bokmanus men det har aldrig blivit något.

Redan som lite målade Lars mycket men den konstnärliga ådran var något som inte alltid uppskattades av föräldrarna.

– Jag började måla på tapeterna hemma. Jag kommer ihåg när jag var ett par år gammal och hade kladdat väggen full. Mamma bestämde sig för att överraska pappa så hon och farmor hjälptes åt att tapetsera om. När pappa kom hem skulle mamma visa hur fint det blivit men när de öppnade dörren hade jag redan hunnit måla på de nya tapeterna. Efter det fick de förse mig med papper och penna så att jag höll mig ifrån tapeterna, berättar han.

I dag är Lars mest känd som mannen som målar fåglar, men djur och natur i största allmänheten har stor plats i hans konst.

ANNONS

– När jag började måla i mitten av 80-talet höll jag samtidigt på att ta jägarexamen. Jag gick en kvällskurs i oljemåleri där jag började med att måla landskapsbilder. Sedan målade jag en älg och var fast. Samtidigt fick jag två böcker om rovfåglar av mina föräldrar och det var väl där fåglarna kom in.

Det där med jakt blev det inte mycket av, men målandet har funnits med som en självklar del i Lars liv sedan dess.

– Den där bössan blev dammig på väggen. Det var roligare att måla av djuren än att skjuta dem.

Nu målar Lars de flesta dagarna i veckan, det har blivit ett sätt att koppla av.

– Det är en härlig tillflyktsort efter det vanliga jobbet, det är otroligt avkopplande att sätta sig ner och måla. Det är mitt sätt att koppla bort allt, säger Lars Gardebrandt.

ANNONS