Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_2606
Taggad. Freja Söderbergh åker i juli till Thailand för världsmästerskapen i kemi.

Freja tävlar i kemimästerskapen

Snart tar 19-åriga Freja Söderbergh studenten. Men i stället för att ta sommarlov åker hon till Thailand för världsmästerskapen i kemi.

– Jag hörde talas om Kemiolympiaden eftersom min morbror var med och tävlade för massa år sen, så jag tänkte att jag skulle testa och göra provet, säger Freja

Kemiolympiaden är en internationell tävling i kemi för gymnasieelever. Alla svenska gymnasieelever har möjlighet att göra de första delproven för att eventuellt bli en av de tio som tar sig till final i Linköping. Freja är en av de fyra som fick bäst reslutat i finalen, vilket kvalificerade henne till landslaget. Tillsammans med sitt lag ska hon nu åka till Thailand för att tävla i världsmästerskapen.

– Det känns jätteroligt att åka till dit för att tävla. Jag har aldrig varit i Asien innan så det känns väldigt häftigt att åka dit, säger Freja.

Freja är 19 år gammal och går sista året på Birger Sjöberggymnasiet. På fredag tar hon studenten från den naturvetenskapliga linjen.

– Jag vet varifrån intresset kommer, jag har bara alltid tyckt att det var kul med skolan. Jag har gillat matte och att räkna, och alltid varit fascinerad av kemi, berättar Freja.

Freja började läsa kemi under första året på gymnasiet och upptäckte direkt att det var någonting som passade henne. Freja som beskriver sig själv som en noggrann och pysslig person förklarar enkelt hur det går till när man gör en laboration.

– Det är som att laga mat, utan någonting att äta när man följt klart receptet.

Världsfinalen går av stapeln den 6 juli i Nakhon Phanom, Thailand. Under de nio dagarna som följer tävlar landslaget i både praktiska och teoretiska prov. De som får bäst resultat på proven vinner medaljer och äran.

Men innan världsmästerskapen väntar studenten, någonting som Freja ser mycket fram mot. Och trots att sommaren är fylld av kemiplugg väntar det troligtvis studier till hösten igen.

– Jag har sökt till läkarlinjen på Sahlgrenska i Göteborg, så just nu hoppas jag på det, avslutar Freja.

MEST LÄST