Friska tankar om ett viktigt pris

I kväll på Vänersborgsgalan har jag den stora glädjen att få dela ut ett pris som är viktigt från många olika perspektiv, nämligen TTELA:s integrationspris.

ANNONS
|

De som har nominerats till priset gör alla ett viktigt jobb för att på olika sätt främja integrationen i Vänersborg. Det är också viktigt för oss på TTELA att med priset lyfta fram och belöna förebilder och goda exempel i arbetet för en integrerad kommun där alla ska ha lika möjligheter. Vi vill helt enkelt uppmärksamma goda insatser som har bidragit till ömsesidig förståelse och ökad tolerans mellan människor.

För både TTELA och mig personligen är detta ett mycket angeläget ämne, som speglar de värderingar som vi står för och värnar. Människors lika värde, oavsett var du kommer ifrån eller hur länge du har bott i Sverige, är centralt för oss!

ANNONS

Alla läsare fick tidigare i vinter vara med och nominera värdiga förebilder. Tack för alla nomineringar!

Därefter valde en jury ut fyra nominerade, som samtliga liksom de som nominerat, kommer att bjudas av TTELA på kvällens galamiddag.

Kerstin Runfors Boman nominerade både Sara Abdelnabi, som arbetar som språkbrygga på Brålanda skola och Britta Johansson, som tog initiativ till Brålandas kulturkafé.

Kaféet har blivit en mötesplats för nya och gamla Brålandabor där man kan man öva svenska över en kopp kaffe, få hjälp med sina läxor eller bara umgås. Britta har också visat att integration inte handlar om språk och har fått med nya Brålandabor på bärplockning och bullbak.

Sara Abdelnabi, som kom till Sverige för fyra och ett halvt år sedan, lärde på skolan känna både de nyanlända eleverna och deras föräldrar. Sara hjälper också till i många andra sammanhang. Det kan handla om att följa med som tolk i ambulansen eller öppna upp sitt hem för en misshandlad kvinna.

Marianne Barrljung och medhjälparna på Röda Korset: Christina Selander, Lena Malmlöf Hummerhielm, Gullvi Flensner, Arsalan Rafeeq och Erling Holmin, nominerades av Roland Thuresson. Medan Röda Korset som organisation nominerades av Carl-Gustav Andersson.

Som ideella från Röda Korset hjälper de nyanlända på Restad gård med allt från att fylla i myndighetspapper, skjutsa till vårdcentral och olika aktiviteter, samtalsstöd, fixa leksaker och annat praktiskt som behöver lösas under asylprocessen.

ANNONS

Aleksander Mayborn,som nominerades avRebecka Möller, villöppna upp föreningslivet för alla ochberättarför nyanlända om allt från vad som förväntas av föräldrarna, till vilka möjligheter till kontaktnät och möten som idrotten ger.

Du som inte har en biljett till Vänersborgsgalan kan läsa mer på ttela.se under helgen och möta samtliga nominerade även måndag och tisdag i TTELA.

ANNONS