<strong>Återanvänds.</strong> Politikerna i Vänersborg har bestämt att man ska satsa 10 miljoner på gymnasiets gamla lokaler till hösten. 
Återanvänds. Politikerna i Vänersborg har bestämt att man ska satsa 10 miljoner på gymnasiets gamla lokaler till hösten. 

Fullmäktige överens om Idrottsgatan 7

Politikerna i Vänersborg kom till slut överens och tog beslutet att sätta av pengar till upprustningen av Idrottsgatan 7 till hösten.

ANNONS
|

Under första delen av Vänersborgs kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagen fortsatte politikerna att argumentera kring vad kommunstyrelsens beslut, som oppositionen (M, L, KD, V och SD) stod bakom, och den styrande minoritetens (S, C och MP) nedröstade förslag, egentligen betydde för Silvertärnan/Idrottsgatan 7.

Betydde det ena förslaget till reviderad investeringsbudget att det fanns pengar till skollokalerna medan det andra lämnade elever under bar himmel. Eller hur var det egentligen?

Ärendet handlar om att det till hösten blir en akut brist på platser för högstadieeleverna i centrala Vänersborg. Barn- och utbildningsförvaltningen vill att Silvertärnan ska kunna ta emot fler elever i gymnasiets gamla lokaler på Idrottsgatan 7.

ANNONS

Men lokalerna är i dåligt skick och måste rustas upp. Till det behövs pengar och barn- och utbildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden vill flytta 30,9 miljoner i investeringsbudgeten från Norra Skolan till Idrottsgatan 7. Dessutom vill nämnderna ha ytterligare 13 miljoner 2018.

Alla var överens om att det finns 4 miljoner avsatta till 2017. Men nämnderna vill ha pengarna fördelade på 10 miljoner i år och 35 miljoner nästa år.

M, L och KD lämnade under fullmäktiges sammanträde ett reviderat förslag som i klartext bland annat talade om att man ville satsa på Idrottsgatan 7.

– Vi utökar de 4 miljonerna och tillför ytterligare 6 miljoner, sa Gunnar Lidell (M).

Finansieringen sker genom att framflyttning av inverteringar för Norra Skolan.

Även Vänsterpartiet lade ett förslag med en liknande innebörd.

Flera politiker bad sina kollegor att tänka efter innan man tog beslutet.

– Jag vill vädja om någon sorts samförstånd, sa Tove af Geijerstam (L).

– Vi verkar vara överens allihop. Vi behöver inte diskutera frågan mer, det är bara att klubba beslutet, sa Stefan Kärvling (V).

Sist på talarlistan var Bo Carlsson (C) och han sa:

– Alla tycks vara överens om att eleverna ska ha tak över huvudet.

Och efter hans inlägg ajournerade sig fullmäktige och under pausen kommunicerade politikerna och sedan ställde sig alla bakom Gunnar Lidells reviderade förslag.

ANNONS

– Fantastiskt att en diskussion i fullmäktige har lett någon stans, sa Stefan Kärvling.

Beslutet innebär att förvaltningen kan börja planera inför hösten och bestämma hur man ska använda de 10 miljoner kronorna för att renovera Idrottsgatan 7 så att byggnaden överhuvudtaget går att använda. Hur man gör med de pengar som behövs 2018 för att göra i ordning skolan ordentligt återkommer man till i budgetarbetet under våren.

Och i just den frågan verkar inte alla partier ha samma åsikt i nuläget.

ANNONS