Stöldbegärligt. Cykelstölderna håller sig på samma nivå från år till år.
Stöldbegärligt. Cykelstölderna håller sig på samma nivå från år till år.

"Gör det besvärligt för tjuven"

Vårvädret gör att många plockar fram cykeln ur förråden, vilket också gör att antalet cykelstölder ökar. Hittills i år har 48 cyklar stulits i Vänersborg.

ANNONS
|

När våren knackar på är det många som tar fram cykeln för att susa fram längs de vårstädade cykelvägarna. Med ett ökat antal cyklar i ställen kommer också en ökning av antalet cykelstölder.

LÄS OCKSÅ: Tjuvar stal sexåriga Lillemors cykel

Dock är antalet cyklar som stjäls är relativt konstant från år till år, med både toppar och dalar. Hittills i år har 48 cyklar stulits i Vänersborg, men något specifikt område sticker inte ut i statistiken. Inte heller siffran som sådan.

– Vad som ligger bakom att det skiljer sig mellan åren är svårt att säga, men siffran förvånar mig inte, säger polisen i Östra Fyrbodals talesperson Jörgen Nygren.

ANNONS

De flesta av alla cyklar som stjäls är låsta, men ibland räcker inte cykelns egna lås för att hålla tjuven borta.

– En cykel är inte tung att bära med sig om man vill stjäla den, så det kan vara bra att läsa fast den i något, säger Jörgen Nygren.

Han menar att en del helt enkelt ta med sig sin dyrbara cykel in i bostaden.

– Det är klart att det är en tråkig utveckling, men det handlar helt enkelt om att göra det så besvärligt för tjuven som möjligt.

År Helår 1 jan-16 april

2012 216 49

2013 282 28

2014 297 65

2015 - 48

Källa: Polisen

ANNONS