Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Gör teknik för självkörande bilar

Två killar med rötterna i Vargön är med och utvecklar tekniken för självkörande fordon.

I höstas investerade Vänersborgaren och affärsmannen Leif Bengtsson åtta miljoner kronor i startuppbolaget Univrses, vars grundare Ricky Helgesson och Fredrik Fjellstedt har rötter i Vargön.

Läs mer: Bengtsson satsar miljoner

Nu har killarna bakom Univrses nya projekt på gång. De har nyligen tecknat avtal med Zenuity, som är Volvo och Autolivs nystartade bolag för självkörande fordon.

– Det är en spännande partner. Zenuity startades så sent som i våras. Deras huvudsakliga kund i dag är Volvo, men målet är att de ska utveckla teknik som kan riktas mot alla bilmärken så att de blir världsledande inom självkörande fordon, säger Ricky Helgesson, vd och grundare av Univrses.

Univrses har tidigare utvecklat en teknik för mobil-VR (virtual reality) som hjälper användaren att bestämma sin position i rummet. Nu ska de bistå Zenuity med lösningar inom AI (artificiell intelligens) och datorseende – teknik som krävs för självkörande fordon.

– Datorseende används för att räkna ut hur användaren rör sig. Det är samma teknik för att identifiera hur fordon rör sig, säger Ricky.

Stockholmsbaserade Univrses var 2016 en av vinnarna på 33-listan, Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över Sveriges hetaste nya teknikföretag.

MEST LÄST