Eva Bååw, Susanne Eliasson och Finn Rölland och Börje Lundström är engagerade inom Brottsofferjouren.
Eva Bååw, Susanne Eliasson och Finn Rölland och Börje Lundström är engagerade inom Brottsofferjouren.

Ger stöd till ­vittnen vid rättegång

På Brottsofferjouren i Vänersborg arbetar åtta ideellt med att stötta vittnen vid rättegångar. Behovet av stöd är stort och i Vänersborg har en samordnare anställts för att satsa på verksamheten.

ANNONS
|

På Brottsofferjouren Vänersborg-Dalsland och Trollhättan-Lilla Edet arbetar 15 personer som vittnesstödjare. Deras uppgift är att stötta både vittnen, målsäganden och anhöriga i samband med rättegångar i Vänersborgs tingsrätt.

– Det är tufft att vittna och många är väldigt tacksamma att vi finns där, säger Susanne Kristiansson, som anställdes som samordnare på Brottsofferjouren i Vänersborg efter årsskiftet.

Många är i behov av stöd vid rättegångar och Susanne är den som bland annat samordnar vittnen med vittnesstödjarna.

När TTELA besöker kontoret i Vänersborg är tre vittnesstödjare på plats för att berätta om jobbet de gör.

Deras främsta uppgift är att möta vittnen på tingsrätten innan rättegången för att lugna och berätta om vad som kommer ske.

ANNONS

– Vi möter dem i receptionen och ger information om hur rättegången går till, vart olika personer sitter i rättssalen och hur den ser ut, säger Finn Rölland.

Hans kollega, Börje Lundström som arbetat som vittnesstödjare i tio år, säger att de också är ett lyssnande öra för dem som behöver prata. Det händer ibland att vittnen vill att vittnesstödjarna är med under rättegången. Men stöd kan även behövas efter rättegångens slut.

– Jag har haft en del som har ringt mig efteråt för att de mått dåligt för att domen inte blev som de tyckte, och för att de känt sig rädda, säger Eva Bååw.

Det finns alltid vittnesstödjare vid tingsrätten för att stötta i brotts- och tvistemål.

– Ibland är det tufft, det kan röra sig om grov misshandel eller socialbrott, säger Susanne Kristiansson.

Alla vittnesstödjare har gemensamma träffar några gånger per termin, mötestillfällen som Susanne Kristiansson vill ska bli fler. Under träffarna ges möjlighet att prata om fall som känts svåra.

– Det är viktigt att få det ur sig och prata av sig, säger Susanne.

Olika föreläsare är ibland på besök och i framtiden vill Susanne att det ska ges tillfälle för vittnesstödjare att göra studiebesök på akuten, häktet och fängelser.

ANNONS

I Susannes tjänst planerar hon att åka ut på skolor och informera om Brottsofferjouren och få yngre elever, än dagens niondeklassare, att göra studiebesök på tingsrätten.

Börje, Eva och Finn tycker att deras insats som vittnesstödjare känns viktig och ger mycket tillbaka.

– När man går från tingsrätten känns det som om man gjort en god gärning. Det känns meningsfullt, säger Finn.

ANNONS