ÖVNING GER FÄRDIGHET.  25 danssugna ungdomar ville prova på danskollots aktivteter. Liv Krusell, Evelina Widlund, Lisa Dahlström, Nora Belfrage och Julia Nilsson är fem av dem.
ÖVNING GER FÄRDIGHET. 25 danssugna ungdomar ville prova på danskollots aktivteter. Liv Krusell, Evelina Widlund, Lisa Dahlström, Nora Belfrage och Julia Nilsson är fem av dem.

Här dansar alla med alla


– Snurra runt, låt armarna komma loss och swooosch ... gå fram igen. På danskollot ljuder instruktionerna genom rummet. Här får alla vara med – med betoning på alla.

ANNONS
|

I Vänerparkens danslokaler tränar 25 ungdomar modern dans och improvisation. De är mellan elva och 14 år gamla. Det spelar ingen roll om man har dansat innan, om man har någon funktionsnedsättning eller om man är tjej eller kille. ”Alla kroppar kan dansa!” stod det i foldern som tidigare i år skickade ut till alla skolor i Fyrbodal.

Nu står danspedagogen Kerstin Meurling framför gruppen som är inne på sin tredje kollodag och ger instruktioner.

– Så står ni med armarna ut så här. Vänta lite där!

Inte dansat så mycket

Sara Korpi, Nora Belfrage, Lisa Dahlström och Julia Nilsson nappade på möjligheten. De har åkt från Uddevalla för att vara med på danskollot. De är kompisar sedan tidigare och tyckte att det lät roligt att åka iväg med sina kompisar och dansa. Ingen av tjejerna har hållit på särskilt mycket med dans tidigare.

ANNONS

– Jag är glad att det här visar att alla kan vara med och dansa, säger Sara Korpi.

– Ja, att allt är dans. Bara man rör fingret så dansar man. Man kan dansa fast man har funktionshinder, säger Nora Belfrage.

Mycket dans varje dag

Kollot började i onsdags och avslutas med uppvisning på Fisketorget under lördagens Skepp O’ hoj. Fem eller sex timmars träning blir det per dag. Det blir mycket dans.

– Efteråt är jag trött och vill vila men sedan vill jag bara tillbaka igen nästa dag, säger Julia Nilsson.

– Och man har träningsvärk, lägger Lisa Dahlström till.

Bakom kollot står Fyrbodals kommunalförbund tillsammans med regionen och Vänersborgs kommun. Det är första gången som danskollot särskilt fokuserar på att få en blandning av personer med funktionsnedsättning och utan, även om det inte blev så många med just den här första gången. Ida Svanberg som är kultursekreterare i Vänersborgs kommun säger att de i praktiken inte gör någon poäng av olikheter mellan deltagarna, alla dansar efter sina förutsättningar.

– Vi är alla olika och ändå lika, det låter klyschigt men vi har alla rätt att dansa, säger Ida Svanberg.

Till viss del tycker hon att den utgångspunkten gör att det blir en öppnare och mer ödmjuk stämning i dansgruppen.

ANNONS

– Men det handlar också om ett långsiktigt samhällsansvar. Det är häftigt att de som tar del av det här, åskådare och deltagare, både får möta något oväntat och något med hög konstnärlighet.

För att bryta mot förväntningar har dansgruppen bland annat lånat in rullstolar som de testar på att använda i dansen.

– Det har fallit så väl ut att deltagarna vill ha med dem i morgon på uppvisningen, säger Ida Svanberg.

ANNONS