Här planeras 1 700 bostäder

Bostadsköerna till både tomter och lägenheter är långa. Privata aktörer, kommunen och det kommunala bostadsbolaget planerar totalt 1 700 bostäder i Vänersborgs tätort.

ANNONS
|

Det kommunala bostadsbolaget Vänersborgsbostäder har en kö på totalt 6 100 personer och i Vänersborgs kommun står 82 personer i tomtkön.

– Vi har väldiga köer, men Vänersborg är inte unikt, säger Lars Rudström, utredningssekreterare på kommunen, och påpekar att hela landet är i behov av bostäder.

Invånarantalet i Vänersborgs kommun har ökat med cirka 1300 personer sedan 2012. Förutom utrikesfödda är trollhättebor de vanligaste inflyttarna.

I kommunen råder ett stort byggtryck. De senaste tre åren har kommunen fått rekordmånga ansökningar om nya detaljplaner för bostäder eller förändringar av befintliga. Närmare 1700 bostäder ligger i pipeline. Både privata aktörer och det kommunala bostadsbolaget är igång och populärast är att bygga flerbostadshus.

ANNONS

Det tror plan- och bygglovschef Jasmina Lilja och Lars Rudström beror på att Vänersborg har blivit en mer attraktiv stad att bygga i.

– Vi har bra tågförbindelser till andra städer och ligger i navet av nordsydlig och östvästlig riktning med tåget. Det är inte många regioner som slår oss, säger Lars Rudström.

– Vi har även närhet till vattnet i stadskärnan och nära till allt man behöver, säger Jasmina Lilja.

Bostadsbyggandet satte rejäl fart runt 2010 när HSB byggde flerbostadshus på Hamngatan med utsikt över hela hamnkanalen, berättar Lars Rudström.

Därefter ökade efterfrågan och det byggdes flerbostadshus i kvarteren Hagaparken, Vässlan och Krögaren.

Även om flerbostadshus är populärast att bygga är efterfrågan på villatomter stor, men kommunen har inget att erbjuda.

– Lediga villatomter i Vänersborgs tätort är slut, och vi jobbar för fullt med att ta fram detaljplaner, säger Jasmina Lilja.

Kommunen håller på att planera för villatomter i södra Onsjö där den nya bebyggelsen i dag slutar, och på sikt i Öxnered/Skaven, som skall vara klara 2017/2018.

När regeringens nya bullerregler för bostäder kom förra året förändrades planerna för de båda områdena, som ligger i anslutning till Trollhättan-Vänersborg Airport.

– Det var till Vänersborgs fördel, säger Lars Rudström.

ANNONS

Bullertalet höjdes till 16 vilket innebär att större delen av Öxnered/Skaven och Onsjö kan bebyggas.

Från politiskt håll finns tydliga bud om att ta fram kommunala planer för nya bostäder.

Förutom att ta fram fler villatomter planeras ett helt nytt område runt Öxnereds station.

– Trafikverket ska förlänga tågplattformarna på Öxnereds station och flytta järnvägskorsningen. I och med det planerar vi för bostäder där, säger Jasmina Lilja.

Holmängen ligger även i pipeline. Här håller kommunen på att tillsammans med HSB, Skanska, PEAB och Götenehus ta fram en detaljplan för 600 bostäder, som beräknas vara klar i mars i år.

Vänerkusten är en pyrande länga där kommunen håller på att bygga ut med vatten och avlopp. I och med det kan nya detaljplaner komma till stånd vilket innebär att befintliga fritidshus kan byggas ut och nyplanerade hus kan byggas större än tidigare. Detaljplaner för områdena Stigsberget och Bäsingebo är redan klara.

– Det sker en snabb omvandligt från fritidshus till permanent boende, säger Lars Rundström.

Vänersborgs kommun har precis påbörjat en bostadsförsörjningsplan som skall vara klar årsskiftet och mer exakt pekar på vilka områden och vilka typer av bostäder som kommunen behöver satsa på.

PRIVATA AKTÖRER

Pilen och Poppeln

Fastighetsägaren för kvarteret Poppeln och en del av kvarteret Pilen undersöker möjligheten att bygga 75-100 lägenheter i kvarteren.

Misteln

Nordstan i Wenersborg ek. förening har för avsikt att bygga cirka 30 lägenheter inom kvarteret genom att ersätta delar av en handelsbyggnad med två flerbostadshus.

Furan

KB Centrumfastigheter Detrem vill bygga om före detta (ej nyttjade) församlingslokaler till bostäder och bygga nya bostäder.

Narcissen

AB Vänersborgsbostäder undersöker möjligheten att bygga ca 60 hyreslägenheter genom att bygga på befintliga byggnader med två våningar.

Niklasberg 14, Hagaparken

Regementsgatan Bostäder AB önskar bebygga området med 34 radhus och 2 punkthus innehållande 32 lägenheter.

Nabbensberg/Onsjö

Norstaden Etablering AB vill bygga bostadsbebyggelse i vattennära läge intill det nyligen byggda bostadskvarteret Krögaren. Tre stycken punkthus, ca 70 lägenheter.

VÄNERSBORGSBOSTÄDER

Cypressen

AB Vänersborgsbostäder ska bygga 48 nya hyresrätter under 2016.

Haren

Norstaden Etablering AB vill tillsammans med AB Vänersborgsbostäder utforma och bebygga delar av området med flerbostadshus med 100 lägenheter – både hyresrätter och bostadsrätter,

Fjällskivlingen

AB Vänersborgsbostäder önskar bygga ca 20 hyreslägenheter.

KOMMUNALA PLANER

Vänerkusten

Kommunen håller på och bygger ut vatten och avlopp utmed Vänerkusten. Området är bebyggt med fritidshus. Arbete pågår med detaljplaner som möjliggör åretruntboende.

Holmängen

Vänersborgs kommun tillsammans med HSB, Götenehus, Peab och Skanska planerar och bebygger område med flerbostadshus, punkthus och atriumhus, blandade boendeformer, cirka 600 bostäder.

Onsjö södra

Kommunen planerar för ny bebyggelse i södra Onsjö. I första etappen kommer det att finnas möjlighet att bygga villatomter, flerbostadshus och radhus, totalt ca 450 bostäder.

Skaven/Öxnered

Möjlighet att på sikt erbjuda villatomter och tomter för radhus/lägre flerbostadshus i området närmast Öxnereds station och på Skaven, cirka 200 bostäder.

Katrinedal norra

Området kan komma att bebyggas med blandad bebyggelse och blandade boendeformer.

Elgärde

Kommunala villatomter i Frändefors.

Sanden

Omvandlingsområde från industri till en ny stadsdel med bostäder och centrumverksamheter. Planering pågår i samverkan med fastighetsägare i området.

ANNONS