Teknik. Några av killarna provar på hur arbetet i en studio går till. Salla Salazar (vänster i bild), producent och en av grundarna till Redlinestudion visar hur han jobbar.
Teknik. Några av killarna provar på hur arbetet i en studio går till. Salla Salazar (vänster i bild), producent och en av grundarna till Redlinestudion visar hur han jobbar.

Hiphopstjärnor besökte Timjan

Under lördagskvällen hade Vänersborg och ungdomshuset Timjan besök av svensk hiphops kanske viktigaste drivkrafter – Redline Recordings. För ett 15-tal ungdomar höll de en workshop i hur man gör hiphop.

ANNONS
|

Redline Recordings är för dem som inte vet ett Stockholmsbaserat skivbolag med artister som Linda Pira, The Latin Kings, Muhammed Ali och Fattaru i sitt stall. Bröderna Salla och Masse Salazar är grundarna och tillsammans med rapparen Moms från just gruppen Muhammed Ali och sångerskan Linn Segolson åker de runt Sverige och ger workshops.

– Det började med att det var så många ungdomar från hela landet som ringde till oss och ville lära sig hur man gör hiphop. Så vi kände väl att vi behövde göra det här, säger Salla när vi träffar dem några minuter innan workshopen ska ta sin början.

ANNONS

Gruppen åker runt till ungdoms- och fritidsgårdar för att lära ut andningsteknik, hur man sjunger men också hur man producerar, samplar och bygger egna låtar. De 15 Vänersborgskillarna som är här ikväll är intresserade och går gärna fram och testar när tillfälle ges. Tanken är att alla ska få pröva.

– Vi vill också lyfta fram att alla har sin roll att spela. Alla har olika typer av talang. Vissa kanske är bra på att sjunga, andra på att producera. Men inom musiken jobbar man som ett team och det handlar om att samarbeta, säger Linn Segolson.

Fidan Gjurakovci är här i kväll eftersom han vill lära sig om vad som behövs i en studio.

– Vi ska öppna en ny fritidsgård på Tärnan och vi vill ha en studio så vi kan göra den här typen av musik, säger han och fortsätter.

– Jag lyssnar mycket på svensk hiphop och jag skulle gärna lära mig rappa, säger han.

Masse Salazar visar hur han bygger en låt bit för bit genom att lägga till olika instrument, piano, gitarr, bas, trummor och sång. Grabbarna får komma fram och testa bygga sin egen låt.

David Myrvold är projektledare för Timjan och nöjd över kvällen.

ANNONS

– I dag har vi haft dansens dag här inne så det var naturligt att fortsätta med musik. Det är också många som har frågat efter just dj och hiphop och det känns bra att kunna erbjuda det, säger han.

Varför många ungdomar tilltalas av hiphop tror Salla Salazar beror på bredden och enkelheten.

– Det finns inte så många regler, i jämförelse med till exempel rock eller jazz, på det sättet är hiphop lätt. Många ryms inom den här genren och kan skriva egna texter. Artisterna kommer överallt ifrån, man behöver inte komma från storstäderna utan kan komma från Trollhättan eller Vänersborg, säger han.

Efter workshopens slut får killarna en sammanställning över vad de gått igenom i de olika momenten men också en lista över de verktyg och program som de använt för att kunna producera sin egen hiphoplåt.

ANNONS