Inom projektet ”Välkommen” har ungdomar fått prova på bland annat bandy, med inlines. Vid regn körde man innebandy i stället.
Inom projektet ”Välkommen” har ungdomar fått prova på bland annat bandy, med inlines. Vid regn körde man innebandy i stället.

IFK nekas pengar till integrationen

Vilja räcker inte, det krävs pengar också. Besvikelsen blev stor i IFK Vänersborg när klubben inte beviljades EU-medel till sitt senaste integrationsprojekt.

ANNONS
|

Styrkta av sitt tidigare integrationsarbete satsade IFK Vänersborg ordentligt när man ville utöka projektet "Välkommen!". För att finansiera planen sökte klubben pengar ur AMIF (asyl- migrations- och integrationsfonden), en fond med EU-medel som enheten Funktionen för fonden inom Migrationsverket hanterar i Sverige.

Men det blev stopp – och inga pengar betalades ut.

Roland Olin har tidigare varit klubbchef i IFK Vänersborg och är nu ansvarig för integrationsarbetet. Motiveringen till avslaget känns märklig för honom.

– De tyckte att det var en för ambitiös ansökan.

Och det var ett ambitiöst engagemang. Projektet skulle ha varat i tre och ett halvt år och haft tre ben att stå på.

ANNONS

– Vi hade en klar och tydlig idé. Idrott och kultur är viktiga byggstenar i integrationen.

Meningen var att idrottsföreningar och musikskolan skulle ta emot nyanlända och ge dem chansen att pröva på verksamheterna. Sedan skulle barnen få möjlighet att välja vad de ville syssla med och via projektet skulle det då vara avgiftsfritt under ett år.

En tredje byggsten är jobb, och även den fanns med. Men det var den delen som blev planernas fall.

– De tyckte att vi skulle ändra i ansökan och ta bort den delen, säger Roland Olin.

Men IFK ansåg att den delen var viktig och argumenterade, förgäves, för att den skulle vara kvar.

Tanken var att de nyanländas kunskaper skulle kartläggas och att de skulle få möjlighet att praktisera på företag samtidigt som de läste SFI.

– Syftet var att göra det lättare för nyanlända att komma ut i arbete eller att börja i studier.

IFK Vänersborg hade varit i kontakt med både föreningar, företag och musikskolan och fått ett positivt gensvar.

– Vi hade samverkan som ledord, säger Roland Olin.

Hela projektet skulle ha kostat 34 miljoner och drygt 25 av dem skulle komma från fonden.

– En stor del av pengarna skulle ha gått till personal och det hade skapat arbetstillfällen, säger Roland Olin.

ANNONS

Men medlen blev alltså inte beviljade. I sitt beslut konstaterar först Funktionen för fonden att ansökan faller inom AMIF:s ram, att syftet var att "öppna dörrar ut i samhället för alla nyanlända i Vänersborg" och att aktiviteterna är välbehövliga. Sedan skriver man att ansökan är ambitiös. Trots att IFK fick rekommendationen att göra en avgränsning genom att stryka delen med praktikplatserna gjorde klubben inte det.

– Vi har haft en dialog och den sökande har haft möjlighet att komplettera ansökan. Syftet med dialogen var att höja kvaliteten så att den skulle stå sig bättre i konkurrensen, säger kommunikatör Emilie Orring.

I ansökan har det inte framgått tillräckligt tydligt hur Arbetsförmedlingen och kommunen skulle ha involverats. Det framgick inte heller hur insatserna skulle tas in i den ordinarie verksamheter så att insatsen blir hållbar.

Och slutsatsen blev att det fanns andra projekt som kunde använda pengarna bättre.

– Det finns ett väldigt stort engagemang för migrationsfrågorna i Sverige i dag och många har lämnat in ansökningar. Vi har begränsat med resurser, säger Emilie Orring.

Men IFK Vänersborg har inte gett upp tanken på att genomföra "Välkommen!" eller något liknande projekt.

– Vår styrelse får fundera på hur vi ska gå vidare. Det görs mycket i dag men det behöver göras ännu mer. Det gäller att visa vägen också. Hur vill vi att det ska se ut om fem, tio år. Väldigt många av de asylsökande kommer att bo kvar i Vänersborg, säger Roland Olin.

ANNONS

Vad tänker du om beslutet?

– Vad ska man säga? Man är besviken men när man jobbar med sådant här får man ha med avslag i beräkningarna. Jag är övertygad om att det här hade gjort jättestor nytta. Vi får se vart det tar vägen, idén finns kvar.

ANNONS