Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

plugg
Platsbrisen är akut bland högstadieskolorna i Vänersborg.

Ingen upprustning - profilklasser läggs ner

Inga profilklasser, bussning av elever till Dalboskolan och förskolebarn som måste flytta på sig för att ge plats. Konsekvenserna av en utebliven upprustning av Idrottsgatan 7 blir stora redan till hösten. Och nästa år räcker inte ens nödlösningarna längre till.

TTELA har tidigare berättat om bristen på platser för högstadieeleverna i Vänersborg. Nu har barn- och utbildningsförvaltningen specificerat konsekvenserna om Idrottsgatan 7 inte kan rustas upp för att ta emot elever till höstterminen.

– Kan vi inte använda lokalerna får det de här konsekvenserna, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Anne-Len Kriewitz.

Och det är allvarliga följder som räknas upp i förvaltningens lista.

Lagstiftningen om ett fritt skolval för eleverna i årskurs 7-9 kan inte följas, utan då måste i stället närhetsprincipen användas. En följd av detta blir i så fall att de 170 elever som valt någon profilklass inte kan få det. Dalslandseleverna kan inte heller få plats i skolor i centrala Vänersborg.

Om inte Idrottsgatan kan används under höstterminen måste ungefär 100 elever från Vänersborgs tätort bussas till Dalboskolan i Frändefors. Och då är det de elever i tätorten som bor närmast som placeras i Frändefors.

En sådan lösning skulle i sin tur betyda att de 14 förskolebarn som i dag går på Dalboskolan måste flyttas för att göra plats för högstadieeleverna.

Allt detta är ett värsta-scenario om inte Idrottsgatan 7 kan användas alls. Lokalerna är undermåliga, bland annat anses inte ventilationen var bra nog. Barn- och utbildningsförvaltningen vill på några års sikt göra byggnaden till en skola med plats för 19 klasser i årskurs 7-9 komplett med specialsalar. Men redan inför höstterminen måste åtgärder till för att den ska gå att använda över huvudtaget och ta emot alla elever som behöver plats i Vänersborgs tätort.

Barn- och utbildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden vill ha 10 miljoner till investeringar i år för att rusta upp lokalerna. Sedan vill man ha ytterligare drygt 34 miljoner för 2018.

Än så länge finns inget beslut om pengarna, och det är oklart när det beslutet kommer. Och det oroar förvaltningen.

Det man vet med säkerhet är att det i dag finns fyra miljoner avsatta till Idrottsgatan 7.

– Skulle vi få fungerande ventilation för åtta klassrum klarar vi det provisoriskt i höst. Men jag vet inte om 4 miljoner räcker, säger, säger Anne-Len Kriewitz.

Den svåraste nöten att knäcka är att få till de specialsalar som behövs.

På lite längre sikt blir det ännu besvärligare om inte lokalerna görs i ordning.

– Problemen kvarstår om man inte skjuter till pengar, säger Anne-Len Kriewitz.

Fram till hösten 2018 väntas eleverna i årskurserna 7-9 bli ytterligare 50 fler och då räcker inte platserna på Dalboskolan heller till. Det innebär att det inte finns några platser alls kvar för högstadieeleverna och då skulle Vänersborgs kommun inte kan kunna "tillgodose behovet av elevplatser för årskurs 7-9."

– Vår förhoppning är att fastighetsägaren med de redan beslutade 4 miljonerna kan möjliggöra undervisning på Idrottsgatan 7 inför höstterminsstart i augusti 2017 och det är utifrån detta vi nu planerar, säger Anne-Len Kriewitz.

MEST LÄST