Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Mulltorp
HISTORISK BYGGNAD. Mulltorp skola i Västra Tunhem bär spår från 1940-talet, tiden då Sveriges elever började erbjudas lagad skollunch.

Inget bygglov för Rösebo och Mulltorp

Skolorna Rösebo och Mulltorp får inte byggas till på det sätt man planerat. – Det skulle störa kulturmiljön, säger Lena Eckerbom Wendel (M.)

Rösebo skola hade ansökt om bygglov för en ny entré, en köksmodul och för att riva brygghuset på tomten. Men byggnadsnämnden i Vänersborg säger nej.

– Skolan är unik i sitt slag, säger Lena Eckerbom Wendel, vice ordförande i byggnadsnämnden i Vänersborg.

Rösebo skola i Frändefors byggdes liksom fem andra skolor i området i slutet av 1800-talet. I dag är Rösebo den enda av skolorna som finns kvar.

Även Mulltorp skola i Västra Tunhem fick avslag på sitt bygglov. Skolan får därmed ändra sina planer på att bygga ett nytt kök och två förskoleavdelningar. Byggnadsnämnden tillåter inte heller att matsalen och den gamla lärarbostaden på skolområdet rivs. Miljön på Mulltorp har anor från 1920 och 1940-talet och anses även den vara kulturhistoriskt värdefull. Skolområdet på landsbygden med barnbespisning och lärarbostad anses vara en av kommunens bäst bevarade klassiska skolmiljöer. Att riva de gamla byggnaderna och genomföra de tillbyggnader man planerat skulle innebära en stor förlust och en utplåning av skolans historia, enligt den regionala förvaltningen Västarvet.

Hur ska skolorna göra för att få nya lokaler?

– Man får utforma dem utifrån bästa förutsättningar och ta hänsyn till att det är en miljö som är värd att bevara. Det kanske inte blir den billigaste lösningen, utan man kanske måste lägga lite mer resurser, säger Lena Eckerbom Wendel.

MEST LÄST